Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Het kippenhok inrichten! Waaraan voldoet een goed kippenhok?

Kippen houden is erg leuk, dagelijks verse eieren en gezellige scharrelaars die ook het restafval kunnen opeten. Wil je dit goed doen dan geef je de kippen een kippenhok waar ze een veilig onderkomen hebben tegen weer, wind en roofdieren. Kippen belonen een goed ingericht kippenhok al snel met verse eieren! De basisonderdelen van een kippenhok zijn:

  • Nachthok
  • Legnesten
  • Zitstok
  • Buitenren
  • Kippendeur

Kippenhuis.nl is de webwinkel voor hobbypluimvee. We verkopen alle toebehoren maar geen levende dieren. Het succesvol houden van dieren begint met een goede basiskennis. In dit artikel leer je alles over de inrichting van het kippenhok. In het artikel Starten met kippen houden vertellen we je de complete basis.

De juiste grootte van het kippenhok

Let bij de aanschaf van een kippenhok op de juiste grootte voor het gewenste aantal kippen. De minimale oppervlakte van het nachthok voor krielkippen is 0,25m² en voor de ren 0,50m² per krielkip. Voor gewone kippen kun je het beste rekenen met het dubbele: 0,5m² voor het nachthok en 1m² voor de ren, per kip.

Dit zijn gemiddelde maten. Extreem kleine rassen, zoals de Serama’s, mogen best wat kleiner. Extreem grote grassen, zoals de  Jersey Giant, hebben echt meer ruimte nodig dan hierboven staat aangegeven. Kies dus altijd eerst het kippenras voordat je tot aanschaf van het kippenhok overgaat. Hoe meer ruimte je de kippen geeft, hoe beter het is voor de dieren.

Waar let je op bij elk onderdeel van het kippenhok

Alle kippen en kippenhokken zijn anders, maar er zijn een aantal basisregels voor een goed ingericht kippenhok. Naar wens kun je dit altijd aanpassen.

Nachthok: Een goed nachthok heeft ventilatie en  krijgt geen direct zonlicht. De wanden zijn zo glad mogelijk zodat bloedluizen zich niet in de kieren kunnen verstoppen. Een nachthok  dat je gemakkelijk kan schoonmaken is voor  jezelf erg prettig en maakt kippen houden leuker!

Legnesten: Kippen leggen hun verse eieren het liefst op een donkere plaats. Een legnest is daar ideaal voor. Per drie kippen adviseren wij één legnest. Gebruik geen doos van karton, al zouden ze daar wel hun ei inleggen, een doos neemt vocht op, wordt kapot gepikt en bloedluis zal in de open golf gaan zitten. Een houten hokje of een compleet uitrol legnest met vele andere voordelen voldoet wel.

Zitstokken:In het nachthok plaats je een zitstok van ongeveer 4cm breed met afgeronde hoeken. Per kip kun je het beste rekeninghouden met 20-30cm aan zitstok. Hang de zitstokken ook altijd op gelijke hoogte.

De kippenren: Een kippenren met fijn gaas is prettig omdat ongewenste gasten, zoals muizen en mussen, geen ziektes en plagen kunnen overbrengen. Kippen hebben een zure ontlasting, waardoor planten het vaak niet overleven. Een overdekte ren voorkomt een modderpoel en dat stellen de kippen erg op prijs, zij hebben een hekel aan een drassige ren. Een ruime toegangsdeur voor jezelf is erg handig als er onderhoud gepleegd moet worden. Leg zo nodig een laag beukensnippers neer van 6 tot 10mm doorsnede.

Kippendeur: Om de kippen van het nachthok naar de ren te laten lopen kun je het beste gebruikmaken van een afsluitbare kippendeur. Je hebt handmatige of automatische kippendeuren die bijvoorbeeld op licht werken. De deur beschermt de kippen  ‘s nachts tegen roofdieren en zorgt dat de kippen veilig zitten. Afhankelijk van de maat van het kippenras zijn er verschillende grote beschikbaar. Voor de gewone kip is 30cm hoog bij 25cm breed een ruim genoeg.   

Stroomvoorziening: Het is geen verplichting maar het heeft veel voordelen. In de zomer kun je een warmteplaat voor kuikens aansluiten, in de winter een lamp om in het hok te kunnen kijken, of een drinkbakverwarmer tegen het bevriezen van drinkwater. Lees daar meer over in het artikel kippen houden in de winter.

Ventilatie en lichtinval

Een kip heeft een hogere lichaamstemperatuur dan de mens, namelijk 41ºC. Het nachthok is in de meeste gevallen niet heel groot en zonder ventilatie zal het al gauw warmer worden. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting gaat stinken. Door het verschil in temperatuur in de winter, kan er condens op de lellen en kammen ontstaan wanneer de kippen het nachthok uitgaan. Dit kan bevriezing veroorzaken. Een kippenhok met goede ventilatie is daarom een must. Voorkom tocht, want dit is ten nadele van de kippen.

Direct lichtinval kan voor de zomer ook voor onnodige extra warmte zorgen. Probeer dit daarom te voorkomen. Ook vinden de kippen het fijn om hun eieren in alle rust op een donkere plaats te leggen. Voor heel vroeg kraaiende hanen zou je het nachthok zo lichtdicht mogelijk kunnen maken, maar probeer wel altijd de ventilatie te behouden!

Inrichting van het kippenhok

In een kaal kippenhok voelen de kippen zich niet op hun gemak. Om toch die verse eitjes te krijgen, richten we het hok naar wens in voor de kippen met de volgende accesoires.

Drinkbak: Het meest belangrijke voor kippen is vers drinkwater. Ververs dit dagelijks en houdt de drinkbak zo schoon mogelijk, hiermee voorkom je ziektes. Er zijn veel drinkbakken & drinksystemen beschikbaar die het jou als kippenhouderzo gemakkelijk mogelijk maken. Zet de drinkbak het liefst in de ren zodat het nachthok droog blijft. In de nacht drinken de kippen namelijk niet.

Voerbak: Ook zonder voer kan een kip niet overleven. Er zijn veel verschillende soorten en maten voerbakken beschikbaar. Kies een voerbak waarbij zo min mogelijk gemorst wordt. Dit kan bijvoorbeeld doordat de voerbak gebruik maakt van pootjes of een rooster. Dit  houdt tevens het ongedierte weg. Een voorbeeld hiervan bijvoorbeeld een trapbak. Zet de voerbak nooit onder de zitstokken of het legnest, er zullen dan snel uitwerpselen tussen het voer liggen en dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de kippen.

Bodembedekking: Op de bodem van het nachthok leg je het beste een bodemmateriaal wat goed absorbeert. Zaagsel of hennepvezel zijn hier goede voorbeelden van. Ook beukensnippers kun je hier goed voor gebruiken. Tegen bloedluizen kun je er tabakstelen en nestkruiden in vermengen. In de ren kan zand, gras of aarde liggen zolang de ren maar droog is. Beukensnippers zijn hier ook goed om te gebruiken

Nestmateriaal: Als nestmateriaal voldoet een laagje absorberend materiaal en bijvoorbeeld wat stro. Boekweitdoppen zijn hier ook een goede keuze, hier zakken de eieren in weg zodat ze heel blijven. Kippen zijn niet zo kieskeurig en zolang het nest beschut is, zullen ze hierin verse eitjes leggen. Ook hier kun je weer goed gebruik maken van tabakstelen en nestkruiden om ongedierte weg te houden.

Zandbad: Een zandbad nemen is natuurlijk gedrag van kippen. Het zorgt ervoor dat ongedierte op de kippen minder kans heeft om te overleven. Het fijne zand gaat tussen de veren zitten en sluit de ademhalingswegen van luizen, vlooien en teken af. Dit overleven ze niet. Geef de kippen daarom de beschikking over een zandbad in het kippenhok. Fijn zand werkt het beste. Om de kippen ook nog is extra te beschermen tegen bloedluis, kan je diatomeeënaarde door het zandbad strooien.

Grit: In een ren waarbij kippen geen beschikking hebben tot kiezeltjes, kun je het beste onbeperkt kippengrit  geven. Kippen hebben geen tanden er verteren alle granen en insecten in hun spiermaag. Hierbij gebruiken ze kiezels om het kippenvoer te vermalen. In een afgesloten ren hebben de kippen daarom apart kippengrit nodig om het kippenvoer te vermalen.

Het kippenhok schoonmaken

Het kippenhok schoonmaken is een belangrijk aspect van het kippenhouden. Het is belangrijk dat dit regelmatig, het liefst wekelijks, gebeurd. Een schoon kippenhok kan ziektes en ongedierte voorkomen wat het kippen houden een stuk leuker maakt. Schraap de mest van de zitstokken en de legnesten en ververs daarna de bodembedekking en het nestmateriaal. Eens in de zoveel tijd kan je, ter voorkoming van ziektes, het kippenhok ontsmetten.

De kippenren kun je het beste zo nu en dan is omspitten. Ververs jaarlijks het zand voor een optimale conditie. Controleer bij het schoonmaken van het hok en de ren altijd de kippen en het kippenhok op ongewenste beestjes.

Zorg er bij aanschaf al voor dat je kijkt hoe je dit voor jezelf het makkelijkst mogelijk kan maken. Kan je goed bij de zitstokken en legnesten? Hier zullen uitwerpselen liggen die je gemakkelijk wilt kunnen weghalen. Ook is een uitschuifbare mestlade erg handig en zal het de schoonmaak van het kippenhok versnellen.

Ongedierte weren uit het kippenhok

Op het kippenvoer zullen vogels, muizen en ratten afkomen. Deze ongedierte kunnen makkelijk ziektes overbrengen op de kippen of stress veroorzaken. Zorg ervoor dat het nachthok is afgeschermd, zodat er niet zo snel wilde dieren naar binnen kunnen. Ook zijn er speciale voerbakken te krijgen die ongedierte tegen gaan. Een trapbak is hier een goed voorbeeld van.  

Kippenhok vliegenvrij houden

Ook vliegen in het kippenhok zullen voorkomen. De kippen kunnen er ook slecht tegen en worden er onrustig van. Vliegen komen af op etensresten en ontlasting van het de kippen. Je kunt het kippenhok behandelen met vliegenspray. Een natuurlijke manier om vliegen te weren is om Lavendel op te hangen in het hok. Hiermee kun je het kippenhok vliegenvrij houden.

Bloedluis voorkomen

Bloedmijt, in de volksmond eigenlijk altijd bloedluis genoemd, is een van de meest hardnekkige en vervelende ongedierte bij kippen. Niet iedereen krijgt er mee te maken, maar de kans is groot dat ze een keertje komen kijken in het kippenhok. Voor de bloedluis geldt dat je ze het beste preventief tegen kunt gaan. Bloedluizen voeden zich ’s nachts met het bloed van de kippen en verstoppen zich overdag op donkere plekken in het kippenhok. Witkalk van bijvoorbeeld klaxo, maakt het kippenhok licht en droog waar de bloedluizen slecht tegen kunnen. Tabakstelen of nestkruiden maken het nest en het zaagsel onaantrekkelijk door hun specifieke geur. Lees het artikel bloedluis bij kippen lees je er alles over.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn kippenhok?

Afhankelijk van de maat van het kippenhok kan er een bouwvergunning nodig zijn. Dit verscheelt per gemeente en kun je het beste bij je eigen gemeente opvragen. De afmetingen van het kippenhok zijn hierbij bepalend, net als de locatie van het kippenhok in de tuin en de locatie van de tuin zelf.

Meestal is het geen probleem om een los kippenhok in de tuin te zetten, maar voor de zekerheid kun je het beter navragen bij je gemeente. Nederland kent daarnaast bijna geen andere regels betreft het houden van kippen. In het artikel kippenhouden en regelgeving lees je er meer over!

Een goed begin is het halve werk

Voordat je begint adviseren wij je goed in te lezen! Er zijn hele goede kippenboeken uit verschillende stromen beschikbaar. Door je in te lezen houd kan je jouw nieuwe kippen geven wat ze nodig hebben en je hobby met plezier uitvoeren!