Schouwlampen

Afhankelijk van het soort ei kun je vanaf dag vijf met een schouwlamp de eieren schouwen om te zien of de eieren bevrucht zijn. Niet bevruchtte eieren wil je het liefst zo snel mogelijk uit het nest of de broedmachine verwijderen. Hierin kan namelijk bacteriegroei ontstaan en zo de bevruchtte eieren aantasten.

Er zijn verschillende soorten schouwlampen. Een schouwlamp sluit goed aan op het ei, dus eentje met een rubberen mond is een goede keus. Daarna hangt het af van de kleur van het ei. Hoe donkerder de eischaal, hoe feller de schouwlamp moet zijn. Ook voor beginners is een felle lamp aan te raden. Een schouwlamp die warm wordt kun je het beste vermijden.

Meer informatie over Schouwlampen
Tonen als Grid List

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

11 producten

Van hoog naar laag sorteren

De keuze van een schouwlamp

In ons assortiment hebben we verschillende soorten schouwlampen met elk zijn eigen voordelen. De ideale schouwlamp is compact, makkelijk te bedienen, wordt niet warm en heeft geen lichtverlies naast het ei. Dat laatste is belangrijk, omdat je anders weinig ziet. Een schouwlamp die goed op het ei aansluit heeft de voorkeur. Onze hardlopers zijn:

 • Schouwlamp Gloeilamp Superflash: Deze budget schouwlamp heeft een stekker, klein gloeilampje met een felle lichtstraal en een rubberen mond, waardoor het goed op het ei aansluit. Het ligt makkelijk in de hand, zodat het eieren schouwen niet te veel tijd in beslag neemt. Bij deze lamp kun je beter niet te lang schouwen omdat de lamp warm wordt.
 • Rcom Schouwlamp: Dit is een snoerloze, compacte schouwlamp met een rubberen mond en ledlampje. Je hoeft geen stopcontact in de buurt te hebben, wat een groot voordeel is. Daarnaast sluit de mond van de schouwlamp goed op het ei, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de bevruchting.
 • Powerlux schouwlamp: De Powerlux is het grotere broertje van de Superflash. De lamp wordt geleverd met twee rubberen mondjes voor grote en kleinere eieren. Ook heeft deze lamp een adapter voor het stroomnet en een adapter voor batterijen, zodat je hem op elke locatie kunt gebruiken. De ledlamp is behoorlijk fel.
 • Brinsea OvaView High Intensity Schouwlamp: Deze schouwlamp heeft een zeer felle lichtstraal waar je het beste niet recht in kunt kijken. De schouwlamp zet je op een blad, waardoor je je handen vrij hebt. Uiteraard kun je de lamp ook in je hand gebruiken. Dit maakt dat de schouwlamp uitermate geschikt is voor beginners en bij het schouwen van donkere schalen.

Het verwijderen van onbevruchte eieren

Wanneer een ei onbevrucht is, zal deze op de achtste dag nog steeds helemaal geel zijn vanbinnen. Het is belangrijk dat je het onbevruchte ei verwijderd uit de broedmachine of uit het legnest. In een onbevrucht ei kunnen namelijk bacteriën groeien, waardoor het ei gaat rotten. Dit kan overslaan op de rest van de eieren, wat desastreuse gevolgen heeft.

Stadia van het kuiken in het ei

Zodra het ei bebroedt wordt, vindt er ontwikkeling plaats. Dit is echter pas vanaf dag vijf á zes. Je ziet dan een donker vlekje. Dit betekent dat het ei bevrucht is. Vanuit het vlekje beginnen zich aderen te vormen, dit zie je duidelijk op de achtste dag. Na 14 dagen heeft het embryo al veel meer vorm gekregen. Ook de luchtzak bovenin het ei wordt steeds groter. Bij kippeneieren is het kuiken na 21 dagen volgroeid en komt het uit.

Eieren wegen zodat ze uitkomen

Door de eieren te schouwen kun je de ontwikkeling volgen. Het is echter heel moeilijk om hiermee het uitkomstresultaat te sturen. Je kunt wel sturen door het ei te wegen. Een ei neemt namelijk een standaardgewicht af tijdens het broeden. Met een precisie weegschaal meet je soms wel tot twee cijfers achter de komma nauwkeurig.