Uitkomstmachines

Maak gebruik van een speciale uitkomstmachine als je doorlopend eieren in de broedmachine wilt inleggen. Wanneer de eieren uitkomen, komt de broedmachine vol met veertjes en kuikenpoep te liggen. Door de kuikens uit te laten komen in een andere machine, kun je verder gaan met broeden zonder het broedproces te onderbreken.

Belangrijk bij een uitkomstmachine is dat de luchtvochtigheid hoog kan worden ingesteld en dat er geen keersysteem in zit. MS en Brinsea heeft speciale uitkomstmachines, maar ook de goedkopere budgetbroedmachines kun je als uitkomstmachine gebruiken. Deze bieden echter niet dezelfde kwaliteit.

Meer informatie over Uitkomstmachines
Tonen als Grid List

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

7 producten

Van hoog naar laag sorteren

Waarom kiezen voor een uitkomstmachine?

Kippeneieren en eieren van ander pluimvee uitbroeden gebeurt in twee fases. Hierin verschilt de luchtvochtigheid, en het keren van de eieren. Voor kippen is de verdeling als volgt:

 • Fase 1: In de eerste 18 dagen stel je de tempratuur af op 37.7, de luchtvochtigheid tussen de 45 en 55% en is het verstandig om de eieren minimaal 3 keer per dag te keren.
 • Fase 2: Op dag 19 stop je met keren en breng je de luchtvochtigheid omhoog naar minimaal 65%. Als je dit goed doet, komen de eieren uit op dag 21-22.

Juist voor het verschil in die 2 fases is een uitkomstmachine handig. Kippen stoppen immers niet met leggen en je kunt de broedeieren het beste zo kort mogelijk bewaren. Een uitkomstmachine is handig voor fokkers die een grote hoeveelheid eieren uitbroeden en elke week opnieuw eieren willen inleggen.

Wanneer leg je eieren in de uitkomstmachine?

Drie dagen voor het uitkomen van de broedeieren leg je ze in de uitkomstmachine. Deze staat ingesteld op andere waardes die ervoor zorgen dat de eieren uit kunnen komen.

Het reinigen van een uitkomstmachine

Naast dat je doorlopend eieren kunt inleggen in de broedmachine bij gebruik van een uitkomstmachine, heb je als voordeel dat de broedmachine ook niet vies wordt. Na het uitkomen drogen de kuikens op en laten de veertjes los. Ook zullen de kuikens de eerste ontlasting produceren. Een uitkomstmachine die gemakkelijk schoon te maken is, is daarom erg handig. Gebruik hiervoor Broedmachine reiniger van Brinsea om de uitkomstmachine vrij te houden van ziektes.