Weegschalen

Meet nauwkeurig het gewicht van eieren, voeding of supplementen met een van de nauwkeurige weegschalen uit het assortiment. Er zijn verschillende kwaliteiten weegschalen met de bijbehorende nauwkeurigheid die tot 0,01G kunnen wegen. Kies voor een weegschaal met adapter als je hem vaak gebruikt ter voorkoming van de batterijen die ermee op kunnen houden.

Meer informatie over Weegschalen
Tonen als Grid List

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Grid List

5 producten

Van hoog naar laag sorteren

Weegschaal gebruiken in de pluimveehobby

Er zijn meerdere redenen om een weegschaal te gebruiken in de hobby. Ze wegen nauwkeurig en zo weet je wat je aan het doen bent. Je kunt een weegschaal gebruiken voor:

  • Het afwegen van supplementen
  • Het wegen van de juiste dosis voer
  • Kuikens wegen voor de goede groei
  • Luchtvochtigheid sturen in de broedmachine

Luchtvochtigheid sturen met een weegschaal

De grootste controle op de uitkomst resultaten van je broedeieren heb je door de luchtvochtigheid in de broedmachine te sturen door het wegen van de eieren. Afhankelijk van het ras, verschilt het percentage van de geadviseerde gewichtsafname van het ei. Wij houden 15% aan voor de gehele broedperiode. Het gewicht dient gelijkmatig af te lopen, tussen de 0.4% en 0.6% per dag. Gaat het niet volgens schema, dan dien je de luchtvochtigheid te verhogen of te verlagen. Kies voor een weegschaal die tot op 1 honderdste gram kam wegen (0,01G) voor een duidelijk beeld van de gewichtsafname.

  • Neemt het ei te weinig in gewicht af. Dan dien je de luchtvochtigheid verlagen
  • Neem het gewicht van het ei te veel af dan is het te droog in de broedmachine.

Hiervoor hebben wij een handige excelsheet waarmee je voor jouw eieren de ideale gewichtsafname kunt berekenen. Je krijgt deze gratis na aanschaf van een broedmachine of je kunt deze kopen op onze website.

Waarom het ei in gewicht dient af te nemen

Een ei verliest, naarmate het embryo ontwikkelt, steeds meer gewicht. Dit komt door de verdamping van het water in het ei, met als gevolg dat de luchtkamer in het ei groter wordt. Het gewicht neemt geleidelijk af tijdens de broedperiode. Gedurende de eerste 18 dagen zal een ei tussen de 11-12% aan gewicht afnemen ten opzichte van het begingewicht. Gewichtsverlies per dag zal tussen de 0.4-0.6% liggen, ligt het gewichtsverlies hierbuiten (hoger of lager) dan is de kans op een succesvolle broed vrijwel nihil is uit onderzoek gebleken. Dit geeft ons de mogelijkheid om hier goed op te sturen.

Eieren schouwen

Met een weegschaal kun je goed de luchtvochtigheid sturen, maar je kunt niet zien hoe de ontwikkeling in het ei verloopt. Met een schouwlamp krijg je hier wel zicht op. Eieren schouwen geeft je zicht op de bevruchting en geeft je de mogelijkheid om de niet bevruchte eieren te verwijderen om rotten te voorkomen.