Hygro & Thermometers

Tijdens het uitbroeden van eieren is het belangrijk om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in de broedmachine aan te houden. Door gebruik te maken van betrouwbare meetapparatuur kun je de uitkomstresultaten verhogen. Meet de broedtemperatuur en luchtvochtigheid bij voorkeur ter hoogte van de eieren. Bij een broedmachine met goede luchtcirculatie is dit minder belangrijk.

Bij het uitbroeden van kippeneieren ligt de optimale temperatuur rond de 37,5°C en de luchtvochtigheid voor de eerste 18 dagen tussen 45-55%. De hygrometers en broedthermometers van Kippenhuis zijn getest en van betrouwbare kwaliteit, waardoor je meer zekerheid hebt tijdens het broeden.   

Meer informatie over Hygro & Thermometers
Tonen als Grid List

16 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

16 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer zekerheid met een thermometer

De temperatuur in de broedmachine is letterlijk van levensbelang voor de ongeboren kuikens. Broedthermometers zijn speciaal voor het uitbroeden van eieren en hebben een bepaald temperatuurbereik, waardoor ze specifieker kunnen aangeven wat de werkelijke temperatuur is in de broedmachine. Hierdoor weet je zeker dat de omgeving optimaal is voor het uitbroeden van de eieren. Afhankelijk van de kwaliteit van de broedthermometer, kun je een bepaalde nauwkeurigheid verwachten.

Slimme digitale thermometers

Naast eenvoudige thermometers die alleen de temperatuur aangeven, zijn er ook geavanceerde digitale thermometers die de schommelingen van de temperatuur onthouden. Ze hebben een geheugenstandje die kan laten zien wat de laagste en hoogste temperatuur in de broedmachine was. Zo krijg je meer zicht op schommelingen, waardoor je tijdig kunt ingrijpen en het probleem kunt verhelpen. 

Waarom een hygrometer?   

Een hygrometer geeft de luchtvochtigheid weer in de broedmachine. De luchtvochtigheid is bepalend voor de ontwikkeling van de luchtkamer in het ei. Een betrouwbare hygrometer is daarom gewenst. Bij een onderontwikkelde luchtkamer sterft het kuiken, het is daarom belangrijk dat de luchtvochtigheid stabiel en juist blijft. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid goed in de gaten houden. Wil je de luchtvochtigheid sturen op het gewicht van het ei? Bekijk dan de precisie weegschalen voor het wegen van eieren.

Het ijken van een hygrometer

Na verloop van tijd kunnen de meeste hygrometers een beetje gaan afwijken. Gelukkig zijn er modellen die je kunt ijken. Een hygrometer die je kunt ijken kun je weer goed instellen om de nauwkeurigheid van de hygrometer te behouden. Een simpele methode is:  

 1. Pak een vochtige doek, bijvoorbeeld een theedoek
 2. Wikkel het doekje om de hygrometer gedurende een uur
 3. De meter dient nu ongeveer 95% aan te geven
 4. Is dit niet het geval, dan kun je via het stelschroefje aan de achterkant de hygrometer bijstellen.
 5. Herhaal vervolgens het proces totdat de hygrometer de juiste waarde aangeeft

Een hygrometer die niet afwijkt, is de hygrometer natte bol. Deze is speciaal afgesteld voor het gebruik in een omgevingstempratuur van 37-38°C en is zeer nauwkeurig en altijd even betrouwbaar.

Thermostaat en hygrometer voor in een broedmachine

Met een thermometer en hygrometer kun je het klimaat meten in de broedmachine. Met een thermostaat en hygrometer kun je het klimaat automatisch laten regelen. Deze apparaten geven een signaal af aan het verwarmingselement of de waterpomp om zo het klimaat te beïnvloeden.