Bodembedekking

De beste bodembedekking voor het kippenhok hangt af van jouw wensen en het soort/maat kippen. In het nachthok gebruik je het beste een ander materiaal dan in de kippenren. Ook in het legnest kun je wat anders leggen voor optimaal werkt: Goed bodemmateriaal houdt het kippenhok schoon en droog. Vervang het materiaal voordat het gaat stinken.

Meer informatie over Bodembedekking
Tonen als Grid List

23 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

23 producten

Van hoog naar laag sorteren

Welke bodembedekking gebruik je waar?

Het kippenhok kun je indelen in verschillende stukken. Je hebt de ren: waar de kippen overdag zullen scharrelen en vertoeven, het nachthok: waar de kippen slapen en de legnesten: waar de hennen hun ei zullen leggen. Elk van deze gebieden vragen om andere bodembedekking. Ga je bodemmateriaal kopen voor in het kippenhok dan lees je het beste dit even door:

 • De kippenren: In de ren gebruik je geen zaagsel of hennepvezel, tenzij het binnen is (buiten waait het weg). Bij een overdekte ren zijn fijne of grove beukensnippers een goede keus. Zand of aarde kan ook, maar houd het kippenhok droog! Eens in de zoveel tijd kun je de bodembedekking uit de kippenren zeven, zodat je de ontlasting verwijderd.
 • Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken. Door de geur houdt het ongewenste insecten op afstand.
 • Het legnest: Ook in het legnest is een goed absorberend bodemmateriaal een must. Je kunt hier wederom kiezen voor hennepvezel en zaagsel, maar ook stro werkt goed. Boekweitdoppen zijn echter hét nestmateriaal voor kippen. Ze bevatten weinig stof, absorberen goed en zijn zeer veerkrachtig waardoor de eieren worden beschermd. Gebruik tabaksnippers of nestkruiden om bloedluizen in het legnest te weren.

Tabakstro / Tabaksnippers

Het kippenhok is de plek waar bloedmijten zich verstoppen. Tabakstelen of stro heeft een penetrante tabaksgeur en verdrijft de bloedmijten uit het kippenhok. Strooi per schoonmaakbeurt een flink hand in het legnest en één à twee handen in het nachthok. Bekijk hier andere manieren om bloedmijten te bestrijden.

Stro en hooi voor kippen

In de paardenstal wordt stro gebruikt als bodemmateriaal. Voor kippen kan dit ook, maar door de grove structuur en kleine afmetingen van de kippen is dit niet handig. In het legnest is stro wel erg geschikt en het beschermt tegelijkertijd  de eieren. Hooi is gedroogd gras en een voedingsbron voor paarden, koeien en schapen. Voor kippen is het te lang en kan het kropverstopping veroorzaken. Luzerne is voor kippen beter geschikt en een hele goede voedingsbron.

Kippenhok schoonmaken

Bodemmateriaal wordt smerig. Voorkom een vies dierenverblijf door met regelmaat het kippenhok schoon te maken. Gebruik hiervoor krabbers en biologische afbreekbare schoonmaak middelen. Hiermee voorkom je een uitbraak van ziektes en andere plagen en je houdt door biologisch afbreekbare middelen te gebruiken zo de natuur ook schoon.

Bodembedekking voor kuikens

Het beste bodemmateriaal voor kuikens absorbeert vocht goed, is niet te fijn of te grof en geeft weinig stof af. Onze voorkeur is de hennepvezel. Dit absorbeert goed en ligt stevig in het kuikenhok. In uitzonderlijke gevallen willen de kuikens in de eerste week soms van het bodemmateriaal eten. Dit kan voor verstopping zorgen. Je kunt om dit te voorkomen, een handdoek gebruiken, dit is echter minder hygiënisch en zorgt sneller voor ziektes.