Kippenhok ontsmetten

Door het kippenhok regelmatig goed schoon te maken en daarbij ook te ontsmetten verklein je de kans op ongedierte en ziektes. Ongedierte en ziektes leven immers het beste in een vieze, vochtige omgeving waar voedselresten los in het kippenhok liggen. In ons assortiment vind je alle pluimvee & kipvriendelijke schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen die je nodig hebt om het kippenhok schoon te houden.

Meer informatie over Kippenhok ontsmetten
Tonen als Grid List

18 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

18 producten

Van hoog naar laag sorteren

Waarom zou je het kippenhok ontsmetten?

Ontsmettingsmiddelen zijn net wat krachtiger dan gewone schoonmaakmiddelen. Met een desinfectiemiddel kun je (afhankelijk van het middel) virussen, schimmels en bacteriën weghalen die je met het blote oog niet kunt zien. Door het kippenhok te ontsmetten rem je de ziekmakers  en maak je de kans op een uitbraak kleiner.

Hoe vaak ontsmet je het kippenhok

Het is raadzaam minimaal twee keer per jaar het kippenhok te ontsmetten met een breed ontsmettingsmiddel. Reinig ook na een uitbraak van een ziekte en als de ziekte uit het hok is verdwenen. Gebruik een desinfectiemiddel dat  geschikt is om die specifieke ziektekiemen uit het hok te verdrijven.

Stappenplan kippenhok ontsmetten

Een kippenhok ontsmetten vraagt om een goede aanpak. Ga als volgt te werk voor een goed schoon en ziektekiemvrij resultaat. Dit plan is voor de halfjaarlijkse ontsmetting

 1. Haal de kippen uit het hok
 2. Doe een mondkapje met filter of halfgelaatsmasker op ter bescherming van het stof/ontsmettingsmiddel
 3. Maak het kippenhok eerst schoon met een schoonmaakmiddel zoals eucalyptusreiniger
 4. Gebruik een breed ontsmettingsmiddel om alle ziektekiemen te doden
 5. Laat het kippenhok goed drogen
 6. Maak het kippenhok bloedluisproof door de kieren te kitten. Hier vind je meer over bloedluis in het kippenhok.

Bescherming tijdens het ontsmetten

Tijdens het ontsmetten van het kippenhok kunnen er stoffen en dampen vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Bescherm jezelf goed om klachten te voorkomen. Maar ook als je gevoelige luchtwegen hebt kan het prettig zijn om bescherming te dragen, dit omdat kippen (net als alle andere vogels) een vrij stoffig verblijf creëren .

Bodemateriaal na het ontsmetten

Na het ontsmetten van het kippenhok is het tijd om het hok weer te vullen met een bodemmateriaal.  Door gebruik te maken van hennepstrooisel bied je kippen een fijne bodem. Het hennepstrooisel heeft een sponswerking en neemt vocht en geurtjes goed op. Onder het bodemmateriaal kun je gebruik maken van diatomeeënaarde. Dit draagt bij aan minder insecten in het hok.