Zelfbouw

Zelf een broedmachine maken is een leuke uitdaging en tamelijk eenvoudig met de juiste tips en spullen. Juist met een zelfbouw broedmachine kun je hoge uitkomstresultaten behalen, omdat je alles in de broedmachine naar wens kunt opbouwen. Voor het uitbroeden van grotere hoeveelheden eieren, kan het ook voordeliger zijn om zelf je broedmachine te bouwen.

Kippenhuis heeft alle benodigde onderdelen in het assortiment, zodat je bij ons je eigen broedmachine kunt maken. Voor de broedmachine onderdelen op voorraad geldt: voor 21:30 uur besteld op een werkdag, is morgen al in huis. Zo kun je snel aan de slag! 

Meer informatie over Zelfbouw
Tonen als Grid List

Producten 1-24 van 87

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

Producten 1-24 van 87

Pagina
Van hoog naar laag sorteren

Een broedmachine maken, hoe werkt dat?

Het voordeel van een zelfbouw broedmachine is dat je kunt bezuinigen op wat je niet nodig hebt, en goede apparatuur kunt gebruiken daar waar je het belangrijk vindt. Bij het zelf bouwen van een broedmachine zijn een aantal onderdelen noodzakelijk, zoals; een thermostaat, een verwarmingselement en een thermometer. Als je dit compleet hebt, kun je de broedmachine naar wens verder uitbouwen met handige functies. Hieronder een klein stappenplan:

Kies je voor een vlakbroeder of een motorbroedmachine?

Allereerst besluit je of je voor een vlakbroeder gaat of een motorbroedmachine. Een vlakbroeder is een broedmachine zonder ventilator. Hierdoor kun je maar op één niveau eieren uitbroeden. Met een motorbroedmachine kun je meer lagen met eieren in het apparaat plaatsen en is de temperatuur gemiddeld constanter in de gehele broedmachine. Een motorbroeder is daarom ideaal voor liefhebbers die verschillende soorten pluimvee fokken.  

1.     De thermostaat broedmachine

Een thermostaat is het belangrijkste onderdeel van je broedmachine. Deze regelt de temperatuur en zorgt ervoor dat de omgeving van de broedmachine optimaal is voor de broedeieren. Er zijn verschillende modellen. De proportionele thermostaat Thermotronic is het instapmodel en is een nauwkeurige thermostaat.

2.     Een thermometer en hydrometer

Omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid aan bepaalde waarden dienen te voldoen om de eieren uit te broeden, is het handig als je deze ook kunt controleren. Hiervoor gebruik je een thermometer en een hygrometer.

4. Een verwarmingssysteem

Een verwarmingssysteem sluit je aan op de thermostaat. Een verwarmingselement of kabel creëert de warmte die een broedmachine nodig heeft. Je kunt geen eieren uitbroeden zonder een verwarmingssysteem! Een element dat direct zijn warmte verliest als deze uit staat, geeft de meest stabiele omgevingstemperaturen.

 5. Een ventilator

Om de warmte in je zelfbouw broedmachine goed te kunnen verdelen, mag een ventilator zeker niet ontbreken. Wanneer de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt over de broedeieren, krijg je een beter uitkomstresultaat.

6. Keersysteem

Een keersysteem is niet noodzakelijk, maar wel heel makkelijk om te hebben. Broedeieren dienen minstens twee keer per dag gekeerd te worden. Dit neemt wat tijd in beslag en je loopt het risico dat je het vergeet te doen. Door een keersysteem in je zelfbouw broedmachine te maken, voorkom je dat je je eieren vergeet te keren waarmee je de uitkomstkans vergroot.

Elektronica en montage

Om het geheel aan te sluiten, bij te lichten of aan te zetten, zijn er diverse schakelaars, koppelingen en beveiligingen die je in de broedmachine kunt monteren. Je vindt deze in de categorie broedmachine elektronica. Voor het afmonteren gebruik je broedmachine montage onderdelen. Je vindt hierin ventilatie rozetten, kistsluitingen en deurscharnieren, zodat je het klimaat secuur kunt beheersen.