Tuin/Dier

Maak van je tuin een levende omgeving waar jij en tuindieren zoals eekhoorn en egel en vogels zich thuis voelen. Met de juiste voeding voor tuindieren, strooivoer voor vogels, voerstations en nestkasten voor eekhoorns krijg je deze bos en tuindieren in je tuin. Vind in deze speciale categorie op kippenhuis.nl alles wat je zoekt om de natuur naar je tuin te halen.

Meer informatie over Tuin/Dier
Tonen als Grid List

Producten 1-24 van 87

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

Producten 1-24 van 87

Pagina
Van hoog naar laag sorteren

Maak jouw achtertuin een klein natuurgebied

Door de opkomende bebouwing heeft de natuur het lastig. Insecten verdwijnen, vogels vliegen weg en egels hebben geen schuilplaats meer terwijl deze dieren nuttig zijn voor het ecosysteem en leven brengen in bos en tuin. Geef daarom deze dieren een schuilplaats, voerplaats en voer. Het is niet voor niks dat onder andere de Vogelbescherming adviseert het hele jaar door de bos en tuindieren bij te voeren.

 Welke dieren kunnen in tuin komen?

 • Insecten; misschien denk je aan vieze gluiperige beestjes; maar vlinders, lieveheersbeestjes en bijen doen meer voor de natuur dan je denkt. De eerste dieren die je in je achtertuin kunt aantrekken zijn verschillende soorten insecten. Geef hen een schuil- en broedplaats met een insectenhotel. Hier vind je de leukste modellen en leer je waarom insecten in de tuin goed zijn!
 • Vogels; Vogeltjes in je tuin maken het gezellig! Door zo nu en dan strooivoer in voederplaatsen aan de vogels te geven krijg je al snel verschillende soorten op bezoek. Denk hierbij aan merels, vinken, roodborstjes, koolmeesjes, mussen en lijsters. Ze zullen je dankbaar zijn! Een vogelhuisje is als broedplaats ideaal geschikt. In de winter kun je bijvoeren met vetbollen uit houders.
 • Eekhoorns; Een eekhoorn in je tuin spotten blijft een bijzonder iets. Ze zijn sierlijk en zien er schattig uit. Als omnivoren eten ze alles maar ze zijn gek op zaden, noten, twijgen, knoppen en fruit. Ze eten in verhouding best veel. Tot wel 5 tot 15% van hun lichaamsgewicht per dag. Als ze de vogelhuisjes nog niet hebben leeggeroofd kun je de eekhoorns het beste bijvoeren met speciale eekhoornvoeding. Dit is op hun behoefte afgesteld voer, wat de gezondheid ten goede komt.
 • Egels; De alles etende egel zien we steeds vaker in (stads)tuinen. Een egelvriendelijke tuin heeft veel beschutting, wat resterende oude bladeren en veel lage struikjes. Hierin vind de egel zijn voeding zoals insecten, slakken, spinnen, fruit, zaden en noten. In de winter houden zij hun winterslaap. Die begint rond eind november en duurt tot de temperaturen rond 12-15 graden komen, wat meestal rond begin april is. Voor deze winterslaap hebben ze een goede (vet)reserve nodig. Maar ook voor de verzorging van hun jongen hebben ze de juiste voeding nodig. Voer de egels bij van maart tot december. Geef ze voeding uit een klein bakje en vul deze pas bij als het op is. Zet het bakje op een beschutte plek zodat ze erbij durven te komen. Egels zijn namelijk erg schuw. Geef egels nooit melk want daar krijgen ze diarree van.

Maak je tuin divers: trek dieren aan

Een treurige trend is dat veel tuinen vol met tegels gelegd worden, met slechts gras als decoratie. Over smaak valt niet te twisten, maar één ding is zeker: voor insecten, tuindieren en tuinvogels zijn dit soort tuinen een woestijn waar niets te halen valt. Onterecht gedacht is dat alleen bestrating in je tuin “onderhoudsvrij” is.

Een natuurlijke, of wilde tuin is eigenlijk net zo onderhoudsarm te maken, als enkel tegels neer te leggen. Een bloemenweide is zo gemaakt in een (zonnig) hoekje van de tuin waar je een zadenmix in de losgekomen aarde kan strooien. Vlinder- en bijenmixen zijn kant en klaar te koop. Ook een border is zo gevuld met kleurrijke borderbloemen uit een kant-en-klaar pakket. Laag groeiende struiken die geen blad verliezen in de winter bieden beschutting voor dieren en hebben minimaal onderhoud nodig.

Zo hoef je niet je hele tuin om te keren, maar kan je door een paar plekken in te richten insecten, tuinvogels en tuindieren als egels en eekhoorns een welkom thuis bieden. En haal je het echte buitenleven in huis op een paar vierkante meter.

Spelenderwijs leren voor kinderen

Niet alleen dieren beleven plezier aan een groene diverse tuin.  Ook voor kinderen kan dit een hele mooie plek zijn om spelenderwijs met de natuur om te gaan. Het voeren van de vogels leert kinderen om te zorgen voor dieren, en versterkt het verantwoordelijkheidsgevoel. Het komen en gaan van vogels, insecten en egels leert ze dat de wereld divers is, en dat ook ogenschijnlijk kleine dingen zoals insecten belangrijk zijn voor mens, dier en milieu. En dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen in de zorg voor onze natuur door voer te strooien, of een vetbol op te hangen in de winter.