Filteren

Hygro & Thermometers

Meten is weten! Tijdens het uitbroeden van eieren is het belangrijk om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in de broedmachine aan te houden. Door gebruik te maken van betrouwbare broedthermometer en hygrometer kun je de uitkomstresultaten verhogen. Meet de broedtemperatuur en luchtvochtigheid bij voorkeur ter hoogte van de eieren.

Meer informatie over Hygro & Thermometers
Tonen als Grid List

1 product

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Grid List

1 product

Van hoog naar laag sorteren

Meer zekerheid met een broedthermometer

De temperatuur in de broedmachine is letterlijk van levensbelang voor de ongeboren kuikens. Bij het uitbroeden van kippeneieren ligt de optimale temperatuur rond de 37,5°C en de luchtvochtigheid voor de eerste 18 dagen tussen 45-55%. Broedthermometers zijn speciaal voor het uitbroeden van eieren gemaakt en hebben een bepaald temperatuurbereik, waardoor ze specifieker kunnen aangeven wat de werkelijke temperatuur is in de broedmachine. Afhankelijk van de kwaliteit van de broedthermometer, kun je een bepaalde nauwkeurigheid verwachten.

Slimme digitale broedthermometers

Naast eenvoudige thermometers die alleen de temperatuur aangeven, zijn er ook een slimme digitale thermometers die de schommelingen van de temperatuur onthouden. Ze hebben een geheugenstandje die kan laten zien wat de laagste en hoogste temperatuur in de broedmachine was. Zo krijg je meer zicht op schommelingen, waardoor je tijdig kunt ingrijpen en het probleem kan verhelpen. 

De plaatsing van de broedthermometer

Om de juiste temperatuur in de broedmachine te meten wil je de sensor of de broedthermometer zo dicht mogelijk bij de uit te broeden eieren plaatsen. Bij een motorbroedmachine is dit minder belangrijk dan bij een vlakbroeder, daar ontbreekt namelijk de ventilator die het klimaat in de broedmachine overal hetzelfde kan houden.

De juiste luchtvochtigheid met een hygrometer

Een hygrometer geeft de luchtvochtigheid aan in de broedmachine. De luchtvochtigheid is bepalend voor de ontwikkeling van het embryo en luchtkamer in het ei. Bij een onderontwikkelde luchtkamer sterft het kuiken, het is daarom belangrijk dat de luchtvochtigheid stabiel en juist blijft.  Een betrouwbare hygrometer is daarom gewenst. Goedkopere broedmachines hebben vaak geen hygrometer. Koop deze er los bij!

Kwaliteit van hygrometers

In broedhygrometers is een groot kwaliteitsverschil te zien. Afhankelijk van welke eieren je wilt uitbroeden kunnen wij je een hygrometer aanraden. Kippeneieren hebben de minste eisen waardoor elke hygrometer voldoet. Na verloop van tijd wordt een hygrometer minder nauwkeurig. Een hygrometer die je kunt ijken is hierdoor aan te raden. TFA is een Duits merk en produceert goede hygrometers die je kunt ijken. Een natte bol hygrometer hoef je nooit te ijken.

Natte bol hygrometer

De natte bol hygrometer meet op een andere manier dan de hygrometers van bimetaal en de synthetische haar. Hij werkt alleen effectief bij de temperaturen van de broedmachine en is hierdoor uiterst nauwkeurig. De hygrometer natte bol hoef je nooit te ijken.

Het ijken van een hygrometer

Na verloop van tijd kunnen de meeste hygrometers een beetje gaan afwijken. Gelukkig zijn er modellen die je kunt ijken. Een hygrometer die je kunt ijken kun je weer goed instellen om de nauwkeurigheid van de hygrometer te behouden. Een simpele methode is:  

  1. Pak een vochtige doek, bijvoorbeeld een theedoek
  2. Wikkel het doekje om de hygrometer gedurende een uur
  3. De meter dient nu ongeveer 95% aan te geven
  4. Is dit niet het geval, dan kun je via het stelschroefje aan de achterkant de hygrometer bijstellen.
  5. Herhaal vervolgens het proces totdat de hygrometer de juiste waarde aangeeft

Thermostaat en hygrometer voor in een broedmachine

Met een thermometer en hygrometer kun je het klimaat meten in de broedmachine. Met een thermostaat en hygrostaat kun je het klimaat automatisch laten regelen. Deze apparaten geven een signaal af aan het verwarmingselement of de waterpomp om zo het klimaat te beïnvloeden. Dit is ideaal als je een zelfbouw broedmachine wilt maken.