Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Kippen houden in de winter

Bijna alle kippenrassen hebben in de winter geen verwarming nodig en kunnen daardoor buiten blijven. Kippen vind het heerlijk om rond te scharrelen in de winterperiode, ook al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden van het kippenhok tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig. Toch zijn er wel een paar aandachtspunten die voor alle kippen interessant zijn! Hier lees je alles over kippen houden in de winter:

 • Het vorstvrij houden van het drinkwater.
 • Een drinkbakverwarmer voor vorstvrij drinkwater.
 • Wat je beter niet kan doen tegen bevroren drinkwater.
 • Het voeren van de kippen tijdens de winter.
 • Het winter nachthok.
 • Verwarmen in de winter.
 • Bescherming van kammen, lellen en poten.
 • Het sneeuwvrij houden van het buitenverblijf.
 • Kippenrassen die niet zo goed tegen de kou kunnen.
kippen houden in de winter

Het vorstvrij houden van het drinkwater

Het grootste probleem voor kippen in de winter is bevroren drinkwater. Elke dag hebben kippen drinkwater nodig. Als het vriest, en het drinkwater is bevroren, kunnen de kippen niet genoeg drinken waardoor er uitdrogingsverschijnselen kunnen ontstaan. Juist in de winter eten de kippen namelijk meer om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor is de behoefte aan water ook groter. Er zijn een aantal manieren om het drinkwater vorstvrij te houden. De beste manier is met een drinkbakverwarmer. Ook zijn er toevoegingen die je in het drinkwater kunt doen om het vriespunt te verlagen. Zoals Kippenhuis Vorstvrij.

Tip: Kies altijd voor een drinkbak van kunststof als het vriest. Metaal wordt koud en kippen kunnen hier met hun lellen en kammen aan vastvriezen. Als ze zich vervolgens los willen trekken kunnen ze zichzelf bezeren.

Tip: Met lichte vorst (alleen tijdens de nacht) kun je de drinkbak in de avond binnen halen en hem in de ochtend weer buiten zetten. In het donker drinken kippen namelijk niet.

Een drinkbakverwarmer voor ijsvrij drinkwater

Als het vriest en je hebt zelf niet de mogelijkheid om de kippen meerdere keren per dag van onbevroren drinkwater te voorzien, biedt een drinkbakverwarmer uitkomst. Deze houdt het water vorstvrij waardoor de kippen altijd kunnen drinken. Er zijn drinkbakverwarmers die het water ijsvrij houden tot -30 graden Celsius. Je hebt verschillende typen drinkbakverwarmers, zodat er altijd eentje past bij de drinkbak.

Wat je beter niet kan doen tegen bevroren drinkwater

kippen voeren in de winter

Het is af te raden om alcohol, zout of suiker in het drinkwater van de kippen te doen. Gebruik al helemaal geen middelen die er niet voor bedoeld zijn zoals antivries. Dit is namelijk slecht voor de gezondheid van de kippen. Ondanks dat zout en alcohol ervoor zorgen dat het vriespunt van het water iets daalt krijgen de dieren er meer dorst van.

Het is ook niet aan te raden om warm en heet water aan de kippen te geven. Door de waterdamp van het water kunnen de kammen en lellen van de kippen gaan bevriezen, wat nare gevolgen kan hebben. Als het minimaal vriest kun je beter een paar keer op een dag de drinkbak controleren en zo nodig nieuw, niet bevroren water erin doen.

 

Het voeren van de kippen tijdens de winter

Tijdens de koude winterdagen eten kippen meer kippenvoer om hun lichaamstemperatuur van 41 graden op peil te houden. Doordat het kouder wordt gebruiken ze meer energie dan in de zomer. Kippenvoer met extra koolhydraten en vetten, zoals verschillende granenmixen zijn dan een goede aanvulling. Gedroogde insecten uit de categorie kippensnacks vinden ze lekker en zijn een echte energiebooster.

Het winter nachthok

Voor het houden van kippen in de winter is het belangrijk dat er even goed naar het nachthok gekeken wordt. Er zijn een aantal kleine dingen die in de winter extra belangrijk zijn.

Kleiner nachthok: Een kleiner nachthok wordt sneller warm door de eigen lichaamswarmte van de kippen. In de winter zullen de kippen dan ook sneller geneigd zijn naast elkaar te gaan zitten.

Goede ventilatie: Net als in de zomer is het in de winter belangrijk om een goede ventilatie te hebben in het kippennachthok. Maar nu heeft het nog een extra reden. Als de ventilatie niet goed geregeld is wordt het klam en vochtig door de lichaamswarmte van de kippen. Zodra het nachthok in de ochtend opengaat stroomt de kou naar binnen en slaat de waterdamp neer op de kippen. De lellen en kammen zijn hierdoor extra bevattelijk voor bevriezing.

Voorkom tocht: Tocht in het kippenhok wil je echt voorkomen. De koude lucht zorgt ervoor dat de kippen te snel afkoelen en het niet bij kunnen benen met hun eigen energie. Door tocht hebben de kippen meer kans op ziektes en onderkoeling.

Isolatie: Vaak niet nodig, maar je kunt het hok altijd extra isoleren. Door bijvoorbeeld de zijkanten van het nachthok met piepschuim te bedekken zodat de temperaturen minder schommelen. Als bodemmateriaal kun je bijvoorbeeld stro toevoegen. Door de holle structuur krijg je stilstaande lucht wat goed isoleert.

Verwarmen in de winter

Kleine kippen zoals de Serma en Chabo’s, vechtrassen zoals de Ko-Shamo en krulvederige kippen kunnen behoefte hebben aan het extra verwarmen van het nachthok. Maak het nachthok in de winter nooit te warm. Probeer het zo koud mogelijk te houden, bijvoorbeeld net boven nul. Je kunt dit doen met een verwarmingselement, warmtelamp of warmteplaat. Beter nog is een van deze warmtebronnen te koppelen aan een thermostaat die boven een bepaalde temperatuur uitschakelt.

Bescherming van kammen, lellen en poten

Door condensvorming kunnen de kammen en lellen bevriezen, om te zorgen dat ze beter beschermd zijn kun je ze insmeren met vaseline of Helosan zalf. Dit verkleint de kans op bevriezing aanzienlijk. Ook kunnen poten met veren, zoals bij Sabelpotenkrielen, door samenklonterend sneeuw en ijs bevriezen. Het ijs kun je met een föhn verwijderen van de poten. Laat de kippen goed afkoelen voordat je ze weer buiten zet, de omschakeling tussen de temperaturen kan lastig zijn. Om dit te voorkomen kun je de kippen beter regelmatig controleren.

kippen houden in de winter - bevroren kammen en lellen

Het sneeuwvrij houden van het buitenverblijf

Kippen kunnen prima tegen sneeuw, al zullen sommige het wel liever vermijden. Ze stellen het wel op prijs als het buitenverblijf sneeuwvrij gemaakt wordt. Kippen kunnen namelijk niet goed scharrelen als er een dik pak sneeuw ligt. Ook is het verstandig om de daken van het kippenhok en het nachthok sneeuwvrij te houden. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat het dak instort of inzakt door de dikke laag sneeuw die erop ligt.

Kippenrassen die niet zo goed tegen de kou kunnen

Bijna alle kippenrassen kunnen eigenlijk tegen de kou, maar toch zijn er een aantal rassen die er niet zo goed tegen bestand zijn. Kleine rassen hebben het moeilijk in de winter. Veel vechtrassen kunnen niet tegen de koude temperaturen en krulvederige hebben door hun veren een slechte isolatie waardoor ook zij moeite hebben met de kou.

Verkoudheid bij kippen houden in de winter

In de winter is de kans op verkoudheid aanwezig. Een verkoudheid bij kippen is eenvoudig te herkennen.

 • Niezen
 • Hoesten
 • Verstopte neus
 • Bol in de veren
 • Weinig activiteit

Net als bij mensen is het niet ongebruikelijk dat een kip een keer verkouden wordt. De kans hierop kan wel geminimaliseerd worden. Ververs regelmatig het drinkwater, zorg voor een niet te hoge luchtvochtigheid en houdt het hok tochtvrij, maar wel goed geventileerd.

Als je kip verkouden is zijn er verschillende producten die je kan gebruiken:

 • Knoflook Allicine 250ml: Het middel bevat allicine dat op een natuurlijke wijze het darmflora van je kippen ondersteund en de weerstand verhoogt. Hierdoor zijn je kippen minder vatbaar voor parasieten en bacteriën. Daarnaast verzacht Knoflook Allicin de luchtwegen, waardoor luchtwegproblemen verminderen.
 • Farmers Delight - Aeropair: helpt je kippen weer vrijuit te kunnen ademen. Met name bij luchtwegproblemen kan Aeropair verlichting geven. Daarnaast krijgt het immuunsysteem een boost.
 • Bronchisol:behandelt snot, ademhalingsmoeilijkheden en luchtwegproblemen bij vogels, kippen, pluimvee, duiven en konijnen.