Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

De basis van het eieren uitbroeden

Kippeneieren uitbroeden is één van de leukste dingen van de kippen hobby. Als alles goed gaat heb je in 21 dagen lieve en schattige kuikentjes rondlopen. Het geweldig om te zien hoe je vanuit niks, een ei, een kuiken ziet opgroeien. Kuikens hebben warmte nodig om te groeien. Daarom kun je de eieren het beste in de lente en zomer uitbroeden.

Eieren uitbroeden met een broedmachine of onder een kip?

Eieren uitbroeden kan met een broedmachine of door de kip zelf. Enkele rassen die snel broeds worden zijn zijdehoenders, Cochin krielen en Wyandotte krielen. Er zijn ook rassen die niet zo goed zijn in het uitbroeden van eieren, sommige kippenrassen worden niet broeds of verlaten het nest te vroeg. Hiervoor, en om meer eieren tegelijk uit te broeden zijn er broedmachines ontwikkeld. Een goede broedmachine geeft een hoge betrouwbaarheid.

 1. Eieren door de hen laten uitbroeden
 2. Eieren uitbroeden met een broedmachine

Eieren door de kip laten uitbroeden

Een broedse kip blijft overdag op het nest zitten, zet haar veren op als een hand in de buurt komt en kan een knorrig geluid maken. Als een van de hennen broeds is geworden kun je die het beste uit het kippenhok halen zodat ze in alle rust kan broeden en de andere dames geen nieuwe eieren aan het nest toevoegen. Broedse kippen hebben een sterk ruikende ontlasting.

Alleen bevruchte eieren kunnen uitgebroed worden. Hiervoor heb je een haan nodig. Heb je geen haan, dan kun je bijvoorbeeld broedeieren kopen op Marktplaats of bij een hobbyfokker

Tips voor bij het eieren uitbroeden door de hen

 • Als ondergrond voor het nest kun je een uitgestoken plak gras nemen, dit zorgt voor de noodzakelijke vochtigheid voor de eieren.
 • Gebruik nep eieren om te controleren of de kip echt broeds is. Als de kip 2 dagen op de nep eieren heeft gebroed kun je deze vervangen door echte eieren. Afhankelijk van de maat van de eieren en de hen kunnen dit er 7 tot 11 zijn.
 • Een oneven aantal eieren geeft het beste resultaat. Dit komt omdat de kip de eieren onder het borstbeen omrolt. Dit heeft een ovaalvorm en zorg voor een gelijke verdeling.

Kuikens van moeder kip

Het uitbroeden van eieren duurt 21 dagen. Na uitkomst zullen de eerste kuikens zich binnen 24 uur laten zien. Plaats de kloek (kip met kuikens) in een eigen hok zonder zitstok en legnest maar met voldoende water en kuikenvoer. De nieuwe moeder doet de rest.

Eieren uitbroeden met een broedmachine

Broedmachines zijn ontwikkeld om het broedproces van de kippen na te bootsen. Met de broedmachine kan je de juiste luchtvochtigheid en tempratuur afstellen om kippeneieren maar ook eieren van andere vogels uit te broeden.

Hoe werkt een broedmachine

Voor het uitbroeden van eieren zijn er 3 factoren waar je rekening mee dient te houden. Dit zijn:

 1. De temperatuur
 2. De luchtvochtigheid
 3. Het keren van de eieren

1. Elke broedmachine heeft een thermostaat die de temperatuur regelt. Samen met een thermometer kun je de temperatuur in de gaten houden en op de juiste hoogte afstellen welke nodig is voor het type eieren dat je wilt uitbroeden. Dit is daarom de basis.

2. Door de juiste luchtvochtigheid kan de luchtkamer in het ei groeien. Dit hebben de kuikens nodig om het eierschaal te kunnen aanpikken. Is de luchtkamer niet groot genoeg dan zullen de kuikens sterven in het ei. Voor de eerste 18 dagen adviseren wij een luchtvochtigheid van 40-50% en voor de laatste 3 dagen een luchtvochtigheid van 70%. De luchtvochtigheid meet je met een hygrometer.

3. In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden. Sommige machines hebben een keerautomaat, dan wordt dit voor je gedaan. Doe je het met de hand, zorg dan dat je op het ei met potlood een kruisje zet en op de andere kant een nulletje. Het is dan gemakkelijk te zien of alle eieren gekeerd zijn. Let op! Teken geen symbolen met een stift of pen. Het ei neemt namelijk de inkt op via de poriën en dat kan schadelijk zijn voor de kuikens.

Aan de slag met de broedmachine

Voordat je gaat broeden met de broedmachine wil je zeker weten dat broedmachine goed werkt en stabiel is. Zet minimaal 24 uur voor het inleggen van de eieren de broedmachine aan. De juiste waarde hangt af van het type machine en persoonlijke ervaring. Om te beginnen stel je de machine met een ventilator af op 37,5 graden Celsius of een broedmachines met stilstaande lucht op 37,7 graden Celsius. De luchtvochtigheid stel je af op 40-50%. Voor fazanten, kwartels, ganzen of eendeneieren zijn deze temperaturen iets anders. In de broedgids staat een complete tabel met alle verschillende benodigde waardes per vogel.

 • Eieren inleggen

Als de broedmachine goed is afgesteld en stabiel is kun je de eieren inleggen. Eieren die je in de broedmachine legt noemen we broedeieren, deze zijn geschikt om uit te broeden. Als je geen eigen kippen hebt kun je broedeieren van hobby fokkers of op Marktplaats kopen. Vuile en gekneusde eieren mogen niet worden ingelegd (de kans op zwakke dieren is groot).

 • Eieren schouwen

Op dag 5-7 controleren we of de eieren bevrucht zijn. Door met een schouwlamp in de eieren te schijnen kun je zien of er zich wat in het ei ontwikkeld. De ontwikkeling van het kuiken begint met een puntje die zichtbaar wordt, later komen hier bloedvaten bij. Eieren die niet bevrucht zijn haal je uit de broedmachine. Ook gebruik je de schouwlamp later in het proces om de groei van de luchtkamer te volgen.

 • Gereed maken voor uitkomst

Op dag 19 moet de luchtvochtigheid omhoog. Ook keren we de eieren niet meer zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 worden de eieren aangepikt door de kuikens en komen ze uit. Help de kuikens niet als het niet lukt, dit worden zwakke dieren. Het is erg zielig maar het is uiteindelijk beter voor de dieren.

Kuikens uit de broedmachine

Voordat je de kuikens uit de broedmachine haalt laat je de kuikens goed opdrogen. Zet ze daarna over in een speciaal kuikenhok of opfokhok die is voorzien van een warmtebron zoals een warmteplaat of een warmtelamp. Ook hebben de kuikens kuikenvoer en vers drinkwater nodig. Zorg ervoor dat het water en het voer ruim 50cm van de warmtebron staan en houd het hok goed schoon. Een dikke laag zaagsel zorgt ervoor dat de ontlasting van de kuikens wordt opgenomen en dat het hok droog blijft.

WarmtebronnenVoerbakkenDrinkbakkenKuikenvoer

Zelfbouw broedmachine

Naast een kant en klare broedmachines zijn er ook losse onderdelen te koop om zelf een broedmachine te bouwen. Zelf een broedmachine maken heeft als voordeel dat je de machine geheel naar eigen wens kunt opbouwen. Als je een klein beetje technisch bent is het niet moeilijk. Het is erg leuk om te doen en aan de hand van de aanwijzingen in de broedgids maak je een broedmachine die helemaal naar wens is. Lees hier meer over broedmachines

Dit zijn de twee manieren om kuikens uit te broeden. De basisinformatie hebben we hier verzameld zodat je, voordat begint, al wat kunt inlezen. Natuurlijk is er veel meer over te vertellen en kunnen we op alle vlakken dieper ingaan. Deze informatie vind je in de Broedgids, wil je graag meer weten dan is de Broedgids de ideale plek om te beginnen!