Beestjes bij kippen bestrijden & Voorkomen

Heb je last van kleine beestjes bij kippen? Zijn rood of zwart. Hebben ze 6 of 8 poten en hoe ga bestrijd je ze? Warm weer is het ideale klimaat voor vlooien, mijten en bloedluizen om zich voort te planten.

  • Rode beestjes bij kippen = lees bloedluis bij kippen voor meer informatie
  • Zwarte beestjes bij kippen = vlooien, luizen of mijten
  • Beestjes op kippen = Meestal veerluis
  • Beestjes op kippeneieren = Zwarte luis

beestjes-weren-bij-kippen

Zeven stappenplan tegen beestjes bij kippen

  1. Behandel het kippenhok preventief, zo voorkom je plagen
  2. Dicht alle naden en kieren, dit zijn de favoriete schuilplekjes van de bloedluis
  3. Geef je kippen een zandbak zodat ze de beestjes zelf kunnen verjagen
  4. Verspreid sterk ruikende kruiden in het hok en in het legnest
  5. Knoflook geeft kippenbloed een smaak waar de beestjes niet van houden
  6. Voorkom wilde vogels bij het hok, die zijn vaak drager van parasieten
  7. Plant lavendel bij de ren en het hok

1.      Behandel je kippenhok preventief

Door je kippenhok preventief te behandelen en voor te bereiden op beestjes, ben je ze een stapje voor. Dit is de beste manier om een plaag te voorkomen. Begin hier mee in het voorjaar, want dan worden de meeste beestjes weer actief. Plaats anti-bloedluisbakjes onder de zitstokken, leg tabak snippers in de nesten en verspreid diatomeeënaarde in het nachthok. Gezonde kippen zijn beter bestand om zelf ongedierte af te weren

2.      Dicht alle naden en kieren

Naden en kieren in het kippenhok zijn perfecte schuilplaatsen, met name voor de bloedluis. Door deze te dichten met kit is er geen ruimte meer voor de mijten om erin te kruipen. Behandel de naden en kieren vervolgens nog met witkalk. Witkalk zorgt voor een lichte en droge omgeving, iets wat de bloedluis niet kan verdragen.

3.      Geef je kippen een zandbak

Een zandbad is voor kippen erg belangrijk en natuurlijke manier voor hun verenkleed vrij te maken van beestjes. Ze dompelen zichzelf helemaal onder in het zand en schudden zichzelf daarna uit. Plaats daarom een zandbak in de ren of het hok en vul dit aan met diatomeeënaarde, lavameel, picosan of een ander middel

 

 

4.      Verspreid sterk ruikende kruiden in het hok en in het legnest

Naast lavendel, zijn er nog andere kruiden die je kunt inzetten om beestjes te weren. Tabaksnippers en nestkruiden zijn hier een goed voorbeeld van. Deze ruiken beiden sterk en staan erom bekend luizen, mijten en vlooien te weren. Strooi de tabaksnippers of de nestkruiden in het kippenhok en in het legnest.

5.      Knoflook geven aan kippen

Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Garlic Allicine is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes. Houd je wel aan de dosering, te veel knoflook kan zorgen voor bloedarmoede.

6.      Voorkom wilde vogels bij het hok

Wilde vogels kunnen parasieten bij zich dragen en deze beestjes vervolgens doorgeven aan je kippen. Wanneer wilde vogels neerstrijken in het hok of ren, springen de vlooien, mijten of luizen gemakkelijk over. Het is daarom aan te raden het verblijf ook aan de bovenkant dicht te maken. Je houdt hierdoor niet alleen wilde vogels uit de buurt van je kippen, maar ook gevaarlijke roofdieren!

7.      Plant lavendel bij de ren en het hok

Lavendel ruikt erg sterk en veel beestjes houden absoluut niet van die geur. Door lavendel rondom de ren en het kippenhok te planten, creëer je een natuurlijke barrière. De plant is niet giftig voor kippen en houdt tegelijkertijd ook muizen en muggen op afstand. Daarnaast staat het natuurlijk ook heel mooi

beestjes-bij-kippen-weren

Kippenhuis bonus tip: controleer je kippen regelmatig

Wanneer je kippen zich veel krabben en zich onrustig gedragen, is dit een duidelijke indicatie dat ze ergens last van hebben. Maar het liefst ben je dat voor, want dit betekent dat de beestjes zich al hebben verspreid in het kippenhok. Controleer daarom regelmatig je kippen op beestjes. Kijk goed tussen de veren en op de huid.

Beestjes bij kippen bestrijden

Is het al te laat en wil je de kleine, zwarte rode beestjes bij kippen bestrijden ga dan goed aan de slag. Wil je bloedluis bestrijden dan is hier nog een goed artikel over roofmijt tegen bloedluis. Andere middelen om beestjes bij kippen te bestrijden vind je hier