7 tips om beestjes te weren bij kippen

Tijdens de warmere maanden komen de luizen, mijten en vlooien weer tot leven. Ze gaan meteen opzoek naar een maaltje. Helaas staan je kippen ook op het menu en binnen de kortste keren kun je last krijgen van een heuse plaag in het kippenhok. We hebben een aantal tips voor je hoe je dit kan voorkomen.

  1. Behandel het kippenhok preventief, zo voorkom je plagen
  2. Dicht alle naden en kieren, dit zijn de favoriete schuilplekjes van de bloedluis
  3. Geef je kippen een zandbak zodat de beestjes zelf kunnen verjagen
  4. Verspreid sterk ruikende kruiden in het hok en in het legnest
  5. Knoflook geeft bloed een smaak waar de beestjes niet van houden
  6. Voorkom wilde vogels bij het hok, die zijn vaak drager van parasieten.
  7. Plant lavendel bij de ren en het hok

1. Behandel je kippenhok preventief

Door je kippenhok preventief te behandelen en voor te bereiden op beestjes, ben je ze een stapje voor. Dit is de beste manier om een plaag te voorkomen. Begin hier al mee in het voorjaar, want dan worden de meeste beestjes weer actief. Hang om de zitstokken bijvoorbeeld bloedluisbakjes, zodat je kippen ’s nachts niet besprongen worden.

2. Dicht alle naden en kieren

Naden en kieren in het kippenhok zijn perfecte schuilplekjes, met name voor de bloedluis. Door deze te dichten met kit is er geen ruimte meer voor de mijten om erin te kruipen. Behandel de naden en kieren vervolgens nog met witkalk. Witkalk zorgt voor een lichte en droge omgeving, iets wat de bloedluis niet kan verdragen.

3. Geef je kippen een zandbak

Een zandbad is voor kippen erg belangrijk. Ze dompelen zichzelf helemaal onder in het zand en schudden zichzelf daarna tevreden uit. Kippen doen dit om zichzelf goed schoon te maken en zich te ontdoen van kriebelende beestjes. Plaats daarom een zandbak in de ren of het hok met het liefst nog diatomeeënaarde erin. Diatomeeënaarde werkt ontzettend goed tegen luizen, mijten en vlooien.

zandbad voor kippen

4. Verspreid sterk ruikende kruiden in het hok en in het legnest

Naast lavendel, zijn er nog andere kruiden die je kunt inzetten om beestjes te weren. Tabaksnippers en nestkruiden zijn hier een goed voorbeeld van. Deze ruiken beiden sterk en staan erom bekend luizen, mijten en vlooien te weren. Strooi de tabaksnippers of de nestkruiden in het kippenhok en in het legnest.

5. Knoflook geven aan kippen

Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Knoflookolie is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes. Houd je wel aan de dosering, te veel knoflook kan zorgen voor bloedarmoede.

6. Voorkom wilde vogels bij het hok

Wilde vogels kunnen parasieten bij zich dragen en deze vervolgens doorgeven aan je kippen. Wanneer wilde vogels neerstrijken in de ren of het hok, springen de vlooien, mijten of luizen gemakkelijk over. Het is daarom aan te raden het verblijf ook aan de bovenkant dicht te maken. Je houdt hierdoor niet alleen wilde vogels uit de buurt van je kippen, maar ook gevaarlijke roofdieren!

7. Plant lavendel bij de ren en het hok

Lavendel ruikt erg sterk en veel beestjes houden absoluut niet van die geur. Door lavendel rondom de ren en het kippenhok te planten, creëer je een natuurlijke barrière. De plant is niet giftig voor kippen en houdt tegelijkertijd ook muizen en muggen op afstand. Daarnaast staat het natuurlijk ook heel mooi!

Kippenhuis bonus tip: controleer je kippen regelmatig

Wanneer je kippen zich veel krabben en zich onrustig gedragen, is dit een duidelijke indicatie dat ze ergens last van hebben. Maar het liefst ben je dat voor, want dit betekent dit dat de beestjes zich al hebben verspreid in het kippenhok. Controleer daarom regelmatig je kippen op beestjes. Kijk goed tussen de veren, op de huid.