Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Roofmijt inzetten bij het bestrijden van bloedluis

Roofmijten zijn een 100% natuurlijke bestrijding voor onder andere bloedluis. Er bestaan verschillende soorten. Bij kippenhuis zijn de Dutchy’s, Anrolis en de Taurrus te koop. Deze soorten worden speciaal gekweekt om bloedluizen bij kippen te bestrijden. De roofmijten hebben verschillende leefomgevingen maar hebben over het algemeen een verborgen leefwijze. Ze associëren licht met uitdroging. Daarom proberen ze aan het licht te ontkomen. In het kippenhok gaan zij op zoek naar de gaten en kieren of andere donkere verstopplekjes. En dat is precies de plek waar de bloedluis zich ook schuilt houdt.  

Roofmijten zijn ongeveer een millimeter groot. Ze zijn licht van kleur, hebben een druppelvormig lichaam en zijn erg bewegelijk. Door roofmijten in het kippenhok uit te zetten kun je op een natuurlijke manier de bloedluizenplaag tegengaan. Roofmijten zijn niet schadelijk voor de kippen en kunnen preventief worden ingezet.

  • Waarom roofmijten bestellen
  • Eigenschappen per roofmijt
  • Hoe gaat een roofmijt te werk en wat kan je verwachten
  • Roofmijt ter preventie van bloedluis
  • Bestrijdingsmiddelen in combinatie met roofmijt
  • Kippenhok ontsmetten voor effectieve bestrijding
  • Roofmijt tegen spint

roofmijten-in-kippenhok

bloedluis-bestrijden-met-roofmijten

Waarom roofmijten bestellen?

Om bloedluizen in het kippenhok te bestrijden kun je meerdere opties gebruiken. Roofmijt is de enige oplossing om op een natuurlijke en biologische manier bloedluis, kippenluis, zwarte luis en de Noorse mijt tegen te gaan. Je zet de roofmijten uit in het kippenhok en zij doen op geheel natuurlijke wijze de rest.

Eigenschappen per roofmijt  

Dutchy’s

Anrolis

Taurrus

- Stratiolaelaps scimitus

- Eet circa 5 bloedmijten per dag

- Actief tussen 15 en 25C

- Levensduur van 6 weken

- Gaat actief op jacht

- Bodem roofmijt

- Actiefst in nattere omgevingen

- Androlaelaps casalis 

- Gaat actief op jacht

- Nest mijt

- 1mm groot

- Voorkeur voor larve en nymfen

- Eet tot 50 bloedluizen

- Actiefst in nattere omgevingen       

- Cheyletus eruditus

- Wacht tot de bloedluis langskomt

- Houdt van droge en warme omgeving

- Eet tot 150 bloedluizen

 

Hoe gaat een roofmijt te werk?

Roofmijten voeden zich met luizen, vlooien en uieraard de bloedmijt. Een roofmijt eet ongeveer vijf bloedluizen per dag. Ze benaderen de bloedluis en steken ze in hun snuit. De bloedluis sterft doordat de roofmijt ze vergiftigt. De Dutchy’s en Anrolis gaan op jacht en de Taurrus wacht tot zijn prooi voorbij loopt.

De kippen kunnen in het hok blijven omdat ze er geen van de roofmijten hebben. De roofmijten werken het beste als er zich al een bloedluisplaag bevindt. Ze hebben voeding nodig om te overleven Zodra je de roofmijten uitzet in het kippenhok kan de bloedluisplaag binnen enkele dagen 10x groter lijken. Dat is een goed teken! De roofmijten hebben de bloedluis in het kippenhok ontdekt waardoor de bloedluizen uit hun schuilplaatsen komen. Na 2 tot 3 weken kun je zien of de behandeling aanslaat. De kippen worden dan niet meer geïrriteerd door de bloedluizen, ze zijn hierdoor minder rusteloos en het bloedverlies is minder.

Roofmijten ter preventie

Ook al zijn er nog geen vervelende bloedmijten aanwezig, dan is het toch handig om een klein aantal roofmijten in het dierverblijf te plaatsen. Denk vooral aan de periode voor het broedseizoen. Het voorkomen van schadelijke mijten is beter dan het genezen van uw pluimvee.  Er wordt aangeraden om de roofmijten om de vijf weken te vervangen voor het beste resultaat. Het plaatsen van roofmijten in een periode van kou zoals de winter heeft geen zin, ze zijn dan niet actief. Gebruik op  dat moment tabaksnippers of nestkruiden.

Bestrijdingsmiddelen in combinatie met roofmijten

Wil je beginnen met Dutchy’s of een van de andere roofmijten, maar heb je eerder in het kippenhok gebruik gemaakt van verschillende bestrijdingsmiddelen middelen? Dan raden wij het aan het hok van tevoren goed schoon te maken. Roofmijten gaan net als bloedluizen dood van bestrijdingsmiddelen waardoor de roofmijt behandeling geen zin zal hebben.   

Als je roofmijten goed wilt toepassen gebruik dan zes weken vooraf geen chemische middelen. Schoonmaakmiddelen zijn een uitzondering, aangezien die vaak geef effect hebben op de bloedluizen en dus ook de roofmijten. Uiteraard kunnen plaatselijk wel middelen gebruikt worden zodat hier de roofmijt en bloedluis worden geweerd. Klaxo witkalk werkt vaak goed met roofmijt.

Kippenhok ontsmetten voor effectieve bestrijding

Allereerst is het verstandig om minimaal twee keer in het jaar het hok van je kippen grondig schoon te maken. Haal eerst al het materiaal uit het hok. Maak vervolgens het hok schoon met water waaraan een inweekmiddel zoals een kippenhok schoonmaakmiddel of stalreiniger is toegevoegd. Als je al het vuil uit het hok wilt losweken moet je het inweekmiddel minimaal drie uur laten inwerken. Nadat het middel heeft ingewerkt spoel je het af met water. Zorg dat het gehele hok en bodem droog zijn, want achtergebleven schoonmaakresten kunnen het ontsmettingsmiddel negatief beïnvloeden.

Ga na het droog maken direct aan de slag met het kippenhok ontsmetten. Je kunt verschillende desinfecteermiddelen gebruiken, maar een middel dat het meest wordt gebruikt is Halamid-D. Dit middel is effectief bij het bestrijden van bacteriën, virussen en gisten. Pas wel goed op met dit product. Zorg ervoor dat je het niet inademt en bescherm je ogen en huid. Het aanwezige chloor kan namelijk irriterend werken. 

Gebruik en dosering

Als voorbeeld gebruiken we Dutchy’s roofmijten. In de webwinkel wordt de dosering wel bij het product aangegeven. Roofmijten dienen direct na ontvangst direct te worden gebruikt, de roofmijten zijn namelijk niet langer houdbaar dan zeven dagen. Voor een goed resultaat is het raadzaam om eerst uit te rekenen hoe veel roofmijten er ongeveer nodig zijn voor de bestrijding van bloedluis:

* Met een dosering wordt bedoeld één afgestreken dop. De laagste dosering wordt toegepast bij een beginnende aantasting of voorbehoedend. De hoogste dosering wordt toegepast wanneer de aantallen bloedmijten zeer hoog zijn.

Roofmijt tegen spint

Spint is een plaag mijten die op je plant komen. De mijten zijn nog kleiner dan een bloedluis. Ze zijn wit/geel of groen gekleurd. De mijten zitten onderop het bladeren van de plant. Ze prikken gaatjes in het blad om vervolgens de sappen eruit te zuigen. De bladeren van je plant worden hierdoor bruin of geel gekleurd. Wanneer de mijten langer de tijd hebben spannen ze dunne draden tussen het blad en de stengels.

Roofmijten tegen spint inzetten werkt effectief. Voor een preventieve bestrijding kunnen roofmijten een oplossing bieden. Bij deze bestrijding wordt niet gekozen voor Dutchy’s, Anrolis of Taurrus maar voorandere soorten roofmijten. Op internet staan veel verschillende soorten die je kan kiezen. Het is een kwestie van inlezen en de keuze maken welke roofmijten je wilt gaan gebruiken.

Roofmijt kopen

Bij kippenhuis.nl kan je roofmijten kopen ter bestrijding van bloedluis in het kippenhok. Kies het bloedluispakket of gewenste verpakking die past bij de maten van het kippenhok. Roofmijten irriteren de kippen niet.