Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Een warmteplaat voor kuikens, wat is dat?

Een warmteplaat houdt de kuikens warm tijdens de eerste 6-7 weken van het opgroeien. Het vervangt de moeder kip en de ouderwetse warmtelamp. Ten opzichte van de warmtelamp heeft een warmteplaat vele voordelen:

  • Een warmteplaat is zuiniger dan een warmtelamp
  • Het is veiliger in gebruik, want het wordt niet zo heet
  • Het is betrouwbaarder, omdat een warmteplaat minder snel kapot gaat
  • Een warmteplaat heeft een veel langere levensduur

Kuikens warmhouden

Broed je eieren uit met een broedmachine, dan komt er vroeg of laat een moment waarop ze uitkomen. Vanaf dat moment hebben kuikens warmte, water en kuikenvoer nodig. De warmte die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen krijgen ze normaal gesproken van de moeder kip. Maar doordat moeder kip nu niet aanwezig is, gebruik je een warmtebron ter vervanging.

Warmtelplaat voor kuikens Warmtelamp voor kuikens

Vroeger werd dat altijd gedaan met een warmtelamp. Deze gebruiken veel energie, zijn niet altijd even betrouwbaar en een stuk minder veilig. Pasgeboren kuikens zijn erg kwetsbare dieren en daar doe je het liefst zo voorzichtig mogelijk mee.

Welke warmteplaat heb je nodig?

Het merk van een warmteplaat is niet zo belangrijk. De Comfort warmteplaten zijn bijvoorbeeld net iets moderner dan die van Brinsea. De grootte van de warmteplaat hangt af van de hoeveelheid kuikens je hebt. Voor elke 2 kuikens raden wij een oppervlakte van 10 x 10cm aan. In het begin passen er natuurlijk meer kuikens onder, maar ze groeien snel en binnen de korstte keren staan ze te dringen. Enkele voorbeelden:

Een warmteplaat voor kuikens afstellen

Nadat je de warmteplaat hebt gemonteerd zoals aangegeven is in de handleiding, kun je hem in het kuikenhok plaatsen. Stel de warmteplaat juist af, zodat de kuikens goed gebruik kunnen maken van de warmte. Dit betekent dat de kuikens met het ruggetje tegen de warmteplaat aan kunnen komen wanneer ze eronder kruipen. Gelukkig geven de kuikens zelf ook aan wat ze prettig vinden:

  • Te hoog: de kuikens piepen omdat ze het koud hebben, stel de warmteplaat iets lager af en het gepiep van de kuikens zal binnen enkele minuten stoppen.
  • Te laag: de kuikens liggen er niet onder, maar aan de rand van de warmteplaat. Onder de plaat is het namelijk te heet.
  • Goed: de kuikens lopen af en aan, ze rennen door de bak en kruipen weer terug onder de plaat als ze het koud hebben. Sommige zullen staan, andere genieten tevreden van de warmte.

De juiste hoogte voor een warmteplaat

Een warmteplaat stel je niet af op temperatuur

Wij krijgen vaak de vraag op welke tempratuur je de warmteplaat moet afstellen. Dat hoef je niet te doen. Een warmteplaat geeft een vaste hoeveelheid warmte af en de sterkte wordt bepaald door de omgevingstemperatuur. Als je een warmteplaat handmatig wil afstellen op tempratuur, dan heb je een thermostaat nodig. Die zijn voor dit doeleinde aan de dure kant en overbodig. Wel kun je met de bijpassende regelaar de warmteafgifte naar beneden afstellen. De kuikens vertellen je het als ze ontevreden zijn.

Waarom is een warmteplaat zo zuinig?

In vergelijking tot een warmtelamp, gebruikt een warmteplaat voor kuikens een fractie aan elektriciteit. Dit komt omdat de plaat geïsoleerd is en de warmte direct naar de kuikens toe wordt gestraald. Je kunt een warmteplaat van 15-20watt vergelijken met een warmtelamp van 60 tot 100 watt. Dat is een enorm verschil.

Warmtebron voor kuikens
Warmteplaat 30x30cmPowerheat 100 watt
Stroomverbruik22 watt100 watt
Een week kuikens warmhouden3696 watt16800 watt
Kosten0,853,80
Verschil per week-2,95+2,95

Kwh prijs €0,23

De tempratuur van de warmteplaat controleren.

Met een regelaar zorg je voor meer controle over je warmteplaat. Je kunt hiermee de temperatuur aanpassen en de afgifte van temperatuur afbouwen zodat de kuikens de overgang beter aan kunnen. De kuikens komen hierdoor ook beter in de veren. Naast dat het goed is voor de kuikens, bespaar je ook weer energie. Een regelaar voor warmteplaten is daarom een echte aanwinst.

De warmteplaat schoonhouden

Een nadeel van een warmteplaat is dat de kuikens er ook op kunnen klauteren. Kuikens vinden dat harstikke leuk en het is totaal niet schadelijk voor de ze, maar de warmteplaat wordt er wel vies van. Gelukkig kun je de Comfort warmteplaat schoonhouden met de verkrijgbare afdekkap voor warmteplaten. De kuikens springen er nog steeds op, maar glijden er net zo hard weer van af. Het resultaat is een schone warmteplaat en een hygiënischer kuikenhok.

afdekplaat voor warmteplaten Warmteplaat schoon houden

Zelf eieren uitbroeden of kuikens grootbrengen

Kippenliefhebbers zijn bij Kippenhuis aan het goede adres. Als je zelf eieren wilt uitbroeden of kuikens wilt grootbrengen, dan hebben wij voor jou de juiste spullen. In onze winkel vind je alles wat je nodig hebt. Je kunt ook onze samengestelde pakketten bekijken. Met het beginners broedpakket kun je zelf eieren uitbroeden en met het luxe kuikenpakket geeft je eendagskuikens de optimale verzorging. In beide pakketten hebben we door de vele voordelen gekozen voor een warmteplaat in plaats van een warmtelamp

Vragen over kuikens groot brengen of de warmteplaat? Vraag het onze klantenservice!