Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Waar let je op bij het uitkiezen van een broedmachine?

Met een broedmachine kun je eieren uitbroeden zonder dat je daarbij een broedse hen nodig hebt. Een broedmachine creëert de ideale temperatuur en luchtvochtigheid in een afgesloten ruimte zodat de eieren uitgebroed kunnen worden. Afhankelijk van het soort broedmachine kun je meer of minder zelf instellen.

Waarom zou je een broedmachine gebruiken?

Voor het uitbroeden van eieren moet een kip 21 dagen op de eieren zitten. Sommige kippen houden dit niet vol of worden helemaal niet broeds. Ook kan een kip maximaal 16 eieren tegelijk uitbroeden. Met een broedmachine kun je meer eieren tegelijk uitbroeden en weet je zeker dat de hen die niet halverwege het broedproces wegloopt. Tijdens het uitbroeden van eieren in de broedmachine is de kans op overdracht van ziektes en parasieten ook veel kleiner.

Verschillende broedmachines

Er zijn verschillende type broedmachines. Om eieren uit te broeden zijn verschillende technieken bedacht. Hieronder beschrijven we de meest bekende.

Vlakbroeders: de eerste commerciële broedmachines waren vlakbroeders. Door de eieren op één niveau te leggen en de ruimte met stilstaande lucht te verwarmen konden de eerste eieren kunstmatig worden uitgebroed. Het nadeel van vlakbroeders is dat de temperatuur in de broedmachine niet op alle plaatsen hetzelfde is en de dat temperatuur in verhouding meer schommelt. Het voordeel is dat door het ontbreken van een ventilator de broedmachine een stuk schoner blijft bij het uitkomen van de kuikens. Vlakbroeders worden bijna niet meer verkocht.

Motorbroeders:door het toevoegen van een ventilator in de broedmachine wordt de warme lucht gelijkmatig verdeeld over de gehele broedkast. Er kan op meerdere lagen gebroed worden waardoor de capaciteit groter wordt. Ook kan het broedproces beter geautomatiseerd worden. De temperatuur in de broedmachine is stabieler en over het algemeen gelijk in de gehele broedmachine. Nadelen aan een motorbroedmachine zijn dat door de ventilator de veertjes van de uitgekomen kuikens door de hele broedmachine geblazen worden, dit gaat dan in de elektronica zitten. Bij een slaglatten broedmachine zit de motor buiten de broedmachine en vind hierdoor geen slijtage plaats. Doordat er meer elektronica in zit zou het iets makkelijker kapot kunnen gaan. Bij goede merken heb je hier echter geen last van.

Contactbroeders: dit zijn de meest geavanceerde broedmachines en geschikt voor moeilijk uit te broeden eieren. De broedmachine bootst als het waren een vogel na door een verwarmde zak op eieren te houden. Een contactbroedmachine is voor kippeneieren niet nodig. De machines zijn erg duur maar geven de hoogste uitkomst percentage.

Plaatsing van de broedmachine

Een broedmachine zet je waterpas en in een ruimte die een zo constant mogelijke temperatuur en luchtvochtigheid heeft. Een bijkeuken, kelder of garage zijn goede plekken voor een broedmachine. Zorg er ten alle tijden voor dat er geen direct zonlicht op de broedmachine kan schijnen en dat er geen tocht langs de broedmachine gaat. De broedmachine zelf zet je het beste op een trillingsvrije ondergrond.

Wat is belangrijk voor het broedproces?

Om de eieren succesvol te kunnen uitbroeden moet de broedmachine aan bepaalde condities voldoen. Het kwaliteitsverschil van de broedmachines zit hem in de mate waarin de condities aangepast en constant gehouden kunnen worden. Ook hier geldt dat er bij goedkopere machines minder verwacht kan worden maar soms maakt dit niet uit voor het gewenste resultaat. Bedenk voor de aanschaf wat je wilt bereiken om het gewenste resultaat te kunnen behalen.

Je kunt het broeden in 2 periodes verdelen. De ontwikkeling van het ei (bij kippen 18 dagen) en het uitkomen van het ei (bij kippen 3 dagen). Gezamenlijk duurt het ongeveer 21 dagen voordat een kippenei is uitgekomen.

Eieren keren: als je eieren uitbroed in een broedmachine dien je de eieren te keren. Dit voorkomt dat de dooier/embryo aan de binnenkant van schaal blijft plakken. Als je eieren uitbroed met een broedmachine raden wij aan dat je dit zelf minimaal 2x per dag doet anders komen de kuikens niet uit het ei. Bij broedmachines met een automatisch keersysteem worden de eieren vaak elk uur gekeerd, dit bied veel gemak. Controleer altijd of het keren goed gaat. Als het een vlak keersysteem betreft, markeer je een aantal eieren met potlood en kijk regelmatig naar veranderingen van de positie van dit merkteken. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat eieren keren over de punt net iets betere resultaten geeft dan eieren horizontaal keren. In de laatste dagen van het broedproces stoppen we met het keren van de eieren zodat de kuikens in positie kunnen komen om het ei aan te pikken en uit kunnen komen.

De temperatuur: als je begint met het uitbroeden van kippeneieren adviseren wij een temperatuur van 37,5C voor motorbroeders en 37.7C (bovenaan het ei gemeten) voor vlakbroeders. Elke broedmachine zal tijdens het broedproces iets van deze temperatuur afwijken. Voor gewone kippen is een verschil van 0,4 graden naar onder of boven te doen. Bij moeilijke rassen en voor betere resultaten is een zo klein mogelijke schommeling het beste. Om de kans op betere uitkomsten te vergroten kun je in de laatste week de temperatuur van de broedmachine iets lager afstellen. Volgens onderzoek geeft dit betere resultaten. Sommige broedmachines kunnen nabootsen dat de hen van het nest gaat. Dit wordt een koelperiode genoemd ook dit verhoogt de uitkomst uitkomstpercentage.

De luchtvochtigheid: tijdens het broeden ademt het ei en verliest het vocht. Dit is noodzakelijk om ruimte te maken voor de luchtkamer in het ei. Bij het uitkomen pikt het kuiken eerst de luchtkamer aan en start het met ademen door de longen. Als de luchtvochtigheid in de broedmachine niet de juiste waarde heeft zal het kuiken niet uit het ei kunnen komen omdat de luchtkamer te klein is. Afhankelijk van het soort eieren moet er droger of natter worden gebroed. De luchtvochtigheid lees je af met een hygrometer. Deze zijn ingebouwd in de broedmachine of kun je los kopen. De meest complete systemen hebben ook een ingebouwde waterpomp. Je hoeft dan niet zelf water toe te voegen om de luchtvochtigheid in de broedmachine te regelen. In de laatste dagen van het broeden verhoog je de luchtvochtigheid. Voor de juiste luchtvochtigheid en temperatuur kun je de broedgids raadplegen.

De uitkomst:dit is waar het allemaal om draait, 21 dagen broeden is alleen leuk als de eieren ook uitkomen. Eieren in de vlakbroeder laat je uitkomen op dezelfde plaats. De grotere motorbroedmachines hebben vaak een uitkomstlade, die speciaal voor het uitkomen is ontwikkeld, dit houd de broedmachine een stuk schoner. Maak de ondergrond in de uitkomst bak ruw met een matje of katoenen doek, dit voorkomt spreidpoten. Gebruik geen keukenpapier. Dit neemt vocht op en blijft aan de schil van het ei plakken.

Controle van de broedeieren

Om te weten of alles goed gaat kun je de eieren met regelmaat schouwen. Dit doe je door met een schouwlamp de eieren te bekijken. Na 5-6 dagen kun je zien of het ei bevrucht is. Daarna kun je de ontwikkeling van het embryo en de luchtkamer volgen om te zien of alles goed gaat.

Kwaliteit- en prijsverschil van broedmachines

Er zijn vele merken broedmachines met nog meer kwaliteitsverschil. Een dure broedmachine hoeft niet per se beter te zijn dan een goedkopere, vaak heeft een duurdere broedmachines meer opties die het broeden makkelijk maken wat wel erg prettig kan zijn. Van een broedmachine verwacht je een bepaalde kwaliteit. Kippenhuis.nl heeft gekozen om met goed bekend staande merken te werken zodat, afhankelijk van je wensen, je altijd een prettig resultaat kan verwachten. Maak je wensen daarom van te voren voor je zelf duidelijk.

Een slechte broedmachine kenmerkt zich door de volgende dingen:

  • Dun plastic/materiaal (geen of slechte isolatie = veel schommeling)
  • Thermostaat voldoet niet waardoor er veel schommeling optreed
  • Trillende ventilator
  • De waterreservoirs hebben niet de juiste maat om de gewenste luchtvochtigheid te behalen.

De juiste broedmachine kiezen

Je kiest niet elke dag een broedmachine. Wij helpen je graag de juiste keuze maken. Daarvoor kun je ons bellen, de uitgebreide beschrijving bij de broedmachines op de website lezen en zo de broedmachines op deze website met elkaar vergelijken. Wil je voor de leuk een keer eieren uitbroeden, kies dan voor een kleine eenvoudige broedmachine met een gemiddeld iets lager uitkomstpercentage. Wil je veel zelf doen en veel eieren uitbroeden kies dan voor een groter model met weinig opties. Als je alles van dichtbij wilt meemaken maar zelf niet veel wilt instellen kies dan een broedmachine met een hoge precisie en waar alles is ingesteld. Dit geeft veel gemak en resultaten zijn altijd goed.

Bekijk hier alle broedmachines

Zelf een broedmachine bouwen

Een eigen broedmachine maken kan ook. Het is de moeilijkste optie maar als je ervan houdt wel de leukste. Je kan de zelfbouw broedmachine naar eigen smaak inrichten en voorzien van alle functies die jij belangrijk vindt. In verhouding kan je met een zelfbouw broedmachine voor het laagste tarief de meeste eieren uitbroeden. Daar staat wel tegenover dat je een redelijk hoeveelheid tijd kwijt bent met het zelf knutselen.

Bouwtekening broedmachines

De Broedgids

Heb je dit artikel met plezier gelezen en wil je graag aan de slag? Dan raad ik je aan om de broedgids te lezen. Daar vind je deze informatie en nog veel meer andere details om succesvol eieren uit te broeden. In de broedgids vind je informatie over de temperatuur en luchtvochtigheid van bijna alle rassen, tips voor goed resultaat en advies om je eigen broedmachine te maken.