Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Een broedmachine kopen?!

Je wilt eieren uitbroeden met een broedmachine. Dan is een broedmachine kopen de enige oplossing. Maar wat is belangrijk? Waar let je op en wat zijn de verschillen? Dit advies is gebaseerd op het uitbroeden van kippeneieren, maar deze broedmachines zijn voor elke vogelsoort geschikt. Voor reptielen zijn er vaak andere broedmachines nodig (vanwege de lagere temperatuur).

Met een broedmachine kun je eieren uitbroeden zonder dat je daarvoor een broedse kip nodig hebt. Een goede broedmachine houdt voor jou de eieren op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Afhankelijk van het soort broedmachine kun je meer of minder zelf instellen om zo de hoogste uitkomst te garanderen.

  • Waarom zou een broedmachine gebruiken?
  • Verschillende type broedmachines
  • De juiste plek voor de broedmachine
  • De broedmachine instellen met de juiste parameters
  • Kwaliteit en prijsverschil
  • De juiste broedmachine kopen voor jou
  • Zelf een broedmachine bouwen

Waarom zou je een broedmachine gebruiken?

Een broedmachine is betrouwbaarder. Met een broedtijd van 21 dagen lang wil een kip het nog wel eens opgeven. Sommige hennen worden helemaal niet broeds en zullen daarom nooit eieren uitbroeden. Ook kunnen er onder een kip maar een maximaal aantal eieren terwijl de capaciteit van sommige broedmachines de 1000 eieren overschrijdt. Je bent hiermee veel flexibeler. De overdacht van ziektes en parasieten op de kuikens is met een broedmachine nihil.

Verschillende type broedmachines

Om eieren uit te broeden zijn er verschillende technieken bedacht. In de loop van de tijd en door de mogelijkheden met techniek zijn er meerdere types bijgekomen

Vlakbroeders:

De eerste broedmachines waren vlakbroeders. Door de eieren op één niveau te leggen en de ruimte met stilstaande lucht te verwarmen konden de eieren kunstmatig worden uitgebroed. Het nadeel van vlakbroeders is dat de temperatuur in de broedmachine niet  snel op alle plaatsen hetzelfde is en de dat temperatuur in verhouding meer schommelt. Het voordeel is dat door het ontbreken van een ventilator de broedmachine een stuk schoner blijft bij het uitkomen van de kuikens doordat het dons niet overal heen geblazen wordt. Een vlakboeder is niet aan te raden voor beginners en wordt daarom ook bijna niet meer verkocht.

Motorbroeders:

Door het toevoegen van een ventilator in de broedmachine wordt de warme lucht gelijkmatig verdeeld over de gehele broedkast. Er kan op meerdere lagen gebroed worden waardoor de capaciteit groter wordt op een kleiner oppervlakte. Ook kan het broedproces beter geautomatiseerd worden. De temperatuur in de broedmachine is stabieler en over het algemeen gelijk in de gehele broedmachine. Nadelen aan een motorbroedmachine zijn dat door de ventilator de veertjes van de uitgekomen kuikens door de hele broedmachine geblazen worden, dit gaat dan in de elektronica zitten. Bij een slaglatten broedmachine zit de motor buiten de broedmachine en vind hierdoor geen slijtage plaats. Doordat er meer elektronica in zit zou het iets makkelijker kapot kunnen gaan. Bij goede merken heb je hier echter geen last van. Een goede motorbroedmachine kopen kan al voor een redelijke prijs.

Contactbroeders:

Dit zijn de meest geavanceerde broedmachines en geschikt voor moeilijk uit te broeden eieren. De broedmachine bootst een broedende vogel na door een verwarmde zak op eieren te houden. Een contactbroedmachine is voor kippeneieren niet nodig. De machines zijn erg duur maar geven het hoogste uitkomstpercentage.

De juiste plek voor de broedmachine

Zet de broedmachine waterpas in een ruimte die een zo constant mogelijke temperatuur en luchtvochtigheid heeft. Een bijkeuken, kelder of garage zijn goede plekken voor een broedmachine. Zorg er te allen tijde voor dat er geen direct zonlicht op de broedmachine kan schijnen en dat er geen tocht langs de broedmachine gaat. De broedmachine zelf zet je het beste op een trillingvrije ondergrond.

De broedmachine instellen met de juiste parameters

Een broedmachine kopen is stap één. Maar wat zijn de juiste broedmachine instellingen om succesvol eieren uit te broeden? De kwaliteit van de broedmachine hierin is belangrijk. Pas op met te goedkope broedmachines, deze broeden vaak slecht wat alleen maar teleurstelling tot gevolg heeft. Bedenk voor het kopen van een broedmachine hoe vaak je wilt broeden en wat je van de uitkomst verwacht. Kies daar een broedmachine naar uit.

Je kunt het broeden in twee periodes verdelen. De ontwikkeling van het ei (bij kippen 18 dagen) en het uitkomen (bij kippen 3 dagen). Gezamenlijk duurt het ongeveer 21 dagen voordat een kippenei is uitgekomen.

De temperatuur: Voor de beginnende broeder van kippeneieren adviseren wij een temperatuur van 37,5C voor motorbroeders en 37.7C (bovenaan het ei gemeten) voor vlakbroeders. Elke broedmachine zal tijdens het broedproces iets van deze temperatuur afwijken. Voor gewone kippen is een verschil van 0,4 graden naar onder of boven te doen. Bij moeilijke rassen en voor betere resultaten is een zo klein mogelijke schommeling het beste (dit heeft sterk te maken met de kwaliteit van de broedmachine). Om de kans op betere uitkomsten te vergroten kun je in de laatste week de temperatuur van de broedmachine iets lager afstellen. Volgens onderzoek geeft dit betere resultaten. Sommige broedmachines kunnen nabootsen dat de hen van het nest gaat. Dit wordt een koelperiode genoemd ook dit verhoogt de uitkomst uitkomstpercentage.

De luchtvochtigheid: tijdens het broeden ademt het ei en verliest het vocht. Dit is noodzakelijk om ruimte te maken voor de luchtkamer in het ei. Bij het uitkomen pikt het kuiken eerst de luchtkamer aan en start het met ademen door de longen. Als de luchtvochtigheid in de broedmachine niet de juiste waarde heeft zal het kuiken niet uit het ei kunnen komen omdat de luchtkamer te klein is. Afhankelijk van het soort eieren moet er droger of natter worden gebroed. De luchtvochtigheid lees je af met een hygrometer. Deze zijn ingebouwd in de broedmachine of kun je los kopen . De meest complete broedmachinesystemen hebben ook een ingebouwde waterpomp. Je hoeft dan niet zelf water toe te voegen om de luchtvochtigheid in de broedmachine te regelen. In de laatste dagen van het broeden verhoog je de luchtvochtigheid. Voor de juiste luchtvochtigheid en temperatuur kun je de broedgids raadplegen.

Eieren keren: als je eieren uitbroedt in een broedmachine dien je de eieren te keren. Dit voorkomt dat de dooier/embryo aan de binnenkant van schaal blijft plakken. Doe dit minimaal twee keer per dag. Bij broedmachines met een automatisch keersysteem worden de eieren vaak elk uur gekeerd, dit biedt veel gemak. Controleer altijd of het keren goed gaat. Als het een vlak keersysteem betreft, markeer je een aantal eieren met potlood en kijk regelmatig naar veranderingen van de positie van dit merkteken. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat eieren keren over de punt net iets betere resultaten geeft dan eieren horizontaal keren. In de laatste dagen van het broedproces stoppen we met het keren van de eieren zodat de kuikens in positie kunnen komen om het ei aan te pikken en uit kunnen komen.

De uitkomst: dit is waar het allemaal om draait, 21 dagen broeden is alleen leuk als de eieren ook uitkomen. Eieren in de vlakbroeder laat je uitkomen op dezelfde plaats. De grotere motorbroedmachines hebben vaak een uitkomstlade, die speciaal voor het uitkomen is ontwikkeld, dit houdt de broedmachine een stuk schoner. Maak de ondergrond in de uitkomst bak ruw met een matje of katoenen doek, dit voorkomt spreidpoten. Gebruik geen keukenpapier. Dit neemt vocht op en blijft aan de schil van het ei plakken. Een artikel over kuikens grootbrengenvind je hier

Kwaliteit- en prijsverschil van broedmachines

Er zijn vele merken broedmachines met nog meer kwaliteitsverschil. Een dure broedmachine hoeft niet per se beter te zijn dan een goedkopere, maar vaak is t die het wel. Bij kippenhuis.nl hebben we een selectie gemaakt zodat we betrouwbare merken en hun onderdelen kunnen aanbieden. Meer geld uitgeven bij een broedmachine kopen geeft je ook meer gebruiksgemak. Door een automatisch keersysteem kan je bijvoorbeeld langer van huis weg. Goede merken zijn:

 

Een slechtere broedmachine kenmerkt zich door de volgende dingen. Je kunt hier nog steeds eieren mee uitbroeden maar de uitkomst zal minder zijn. Broed je voor één of twee keer dan is dat natuurlijk veel minder erg.  

  • Dun plastic/materiaal (kwetsbaar en weinig isolatie = veel schommeling)
  • Thermostaat voldoet niet waardoor er veel schommeling optreedt
  • Trillende ventilator met slechtere uitkomst tot gevolg
  • De waterreservoirs hebben niet de juiste maat om de gewenste luchtvochtigheid te behalen.

De juiste broedmachine kopen

Wat belangrijk is aan een broedmachine staat hierboven beschreven. In onze webwinkel broedmachine categorie staan bij de broedmachines zelf de eigenschappen vermeld waarop je voor jezelf de juiste keuze kan maken. Als je vragen hebt helpen onze collega’s je graag verder.

Eenmalig broeden: Kies een goedkope budget broedmachine zoals Puisor. De stabiliteit is prima geschikt om makkelijke soorten mee uit te broeden. Van de bevruchte eieren komt niet altijd alles uit maar daar is de prijs ook naar. Broed je eenmalig maar gaat het om lastige soorten kies dan een beter merk.

Meerdere keren of jaarlijks broeden: In dit geval raden we zelf wat gemak aan. Een systeem dat zelf keert geeft je meer vrijheid en is bij alle merken te vinden. Een merk als Brinsea en Borotto zijn van stevig kunststof en zijn hierdoor wat robuuster. Ook zijn de thermostaten (voor een constante temperatuur) van veel betere kwaliteit. Deze merken hebben ook modellen met een automatische vochtregeling wat veel gebruiksgemak oplevert.

Hobbymatige sportfokkers: Een perfecte uitkomst in een zeer stabiele broedmachine waar je op kunt vertrouwen is in dit geval het beste advies die we je mee kunnen geven. De Brinsea ovation en Ova-Easy serie garanderen een hoge uitkomst. Ook MS-broedmachines heeft zeer goede modellen voor de  sportfokker en de beginner.

 

Zelf een broedmachine bouwen

Een eigen broedmachine maken kan ook. Het is de moeilijkste optie maar als je ervan houdt wel de leukste. Je kan de zelfbouw broedmachine naar eigen smaak inrichten en voorzien van alle functies die jij belangrijk vindt. In verhouding kan je met een zelfbouw broedmachine voor het laagste tarief de meeste eieren uitbroeden.

Heb je dit artikel met plezier gelezen en wil je graag aan de slag? Dan raden we je de broedgids aan te lezen. Daar vind je deze informatie en nog veel meer andere details om succesvol eieren uit te broeden.