Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Muizen en ratten in het kippenhok, wat nu?

Een open voerbak in het kippenhok of zak met kippenvoer in de opslag heeft grote aantrekkingskracht op muizen en ratten. In de herfst wordt het voor muizen, ratten en wilde vogeltjes moeilijker om aan eten te komen. Het wordt kouder en de natuurlijke voedselbronnen verdwijnen langzaam. Het makkelijk beschikbare kippenvoer biedt uitkomst en hierdoor heb je al snel last van een muizenplaag.

ongedierte-in-het-kippenhok-bestrijden

Een enkele muis is niet erg, kippen zullen die, als ze de kans krijgen, waarschijnlijk zelf doodpikken maar van meerdere muizen krijgen de kippen stress en andere ziekteverschijnselen. Ratten kunnen ziektes overbrengen, stelen eieren en in de zomer soms zelfs een kuikentje. Het beste bestrijd je de plaag zo snel mogelijk

  1. Verspreiding van bacteriën en virussen.
  2. Zijn ratten en muizen schadelijk oor kippen?
  3. Hoe herken ik het verschilt tussen een rat en een muis?
  4. Symptomen van stress door ongedierte
  5. Ongedierte in het kippenhok bestrijden
  6. Tips om ongedierte te voorkomen

 

Ongedierte verspreiden bacteriën en virussen

Wilde muizen en ratten zijn onhygiënische knaagdieren. Ze zijn vaak dragers en verspreiders van allerlei ziekteverwekkende bacteriën, virussen en andere ongedierte die je niet bij de kippen wilt hebben. Deze worden verspreid door de urine en uitwerpselen die muizen en ratten overal achterlaten. Zelfs in de voerbak van kippen ligt muizenpoep en urine. Dit is slecht voor de gezondheid van de kip. Je kan hierdoor wel snel zien dat er muizen en ratten in het kippenhok zitten en er direct wat aan doen!

Zijn ratten en muizen schadelijk voor kippen?

Ratten en muizen zijn schadelijk voor kippen omdat ze allerlei ziektes over kunnen brengen. Doordat uitwerpselen en urine overal verspreid ligt van deze ongedierte, kunnen de kippen snel een ziekte oplopen. Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden. Zeker eieren en kuikens zijn een gemakkelijke prooi voor ratten.

muis-in-het-kippenhok

Wat is het verschil tussen muizen en ratten?

Vooral ratten komen in het najaar af op het kippenvoer. Muizen daarentegen kunnen het hele jaar een probleem zijn. Er zit een verschil in een muis of rat. Een muis is veel kleiner en deze zie je dan ook minder snel, dat komt ook omdat ze schichtiger zijn dan een rat. Je kunt vaak alleen aan de kleine ovaalvormige keutels, ter grootte van ongeveer 6mm, zien dat er muizen aanwezig zijn of waren in het kippenhok.

Een rat daarentegen is veel groter en maakt vaak ook rommel in het kippenhok. Ook de uitwerpselen van een rat zijn vele male groter. In beide gevallen is het verstandig om deze dieren te bestrijden, je kippen vinden ze namelijk allebei niet leuk. Toch is een rat minder fijn dan een muis in het kippenhok, ratten kunnen namelijk agressief reageren op de kippen en ze zelfs pijn doen of nog erger, doden! Daarnaast trekt een rat zich weinig aan van andere dieren of mensen om zich heen.

Stress bij kippen

Kippen vinden deze ongewenste gasten niet zo fijn, en ook jij niet. Ze komen ongewild in het kippenhok en dit levert stress bij de kippen op. Stress bij kippen is niet goed voor hun gezondheid. Een gestreste kip kun je herkennen aan de volgende punten;

  • Verliest veren in de nek
  • Vermindering van de eetlust
  • Trekt bij zichzelf of bij de andere kippen de veren uit
  • Een hen legt minder of geen eieren

Om de kippen door hun stress periode te helpen kun je ze vitaminen geven. Denk hierbij aan vitamine C, dit verhoogt de weerstand van de kip. Maar ook het kruid Lavendel kan een goede aanvulling zijn om te geven tijdens stress. Lavendel zorgt voor een vermindering van stress en een goede doorbloeding bij de kippen. Ook houdt Lavendel verveelde beestjes op afstand. In het artikel vitamine voor kippen lees je hier meer over.

Ongedierte in het kippenhok bestrijden

Als het nodig is om muizen en ratten te bestrijden omdat ze te veel overlast veroorzaken zit je bij kippenhuis aan het goede adres. Hieronder vind je een duidelijk overzicht naar de verschillende methodes

Muizen en ratten- vallen en klemmen:

Klapvallen zijn dodend. Er zijn verschillende varianten zowel voor muizen als voor ratten. Je hebt ze van hout, metaal en kunststof. Door lokaas op de val te leggen kun je het ongedierte vangen. Je hebt ook een beschermde rattenvallen zodat kleine kinderen zich er niet aan kunnen bezeren.

Diervriendelijke val:

Het levend vangen van ratten en muizen kan met een zogenoemde Inloopval of ook wel levend muizen of rattenvanger. Je kunt de dieren na het vangen weer vrij uitzetten. Doe dit wel op een afstand van enkele kilometers. Voor muizen zijn vooral de rechte inloopval en hoek inloopval populair.

Elektronisch vangen:

Een elektronische muizen of rattenval dood het beestje direct als ze in de val komen. Dit wordt als een humane manier beschouwd om een einde hun leven te maken. Door de schok die ongedierte krijgen zodra ze in de val lopen, zijn ze binnen een paar seconden gedood.

Tips om ongedierte bij kippen te voorkomen

Een vies kippenhok verspreid een geur. Hier komen muizen en ratten op af opzoek naar voedsel. Een schoon kippenhok heeft een veel kleinere aantrekkingskracht op ongedierte. Zorg ervoor dat ze niet bij het voer kunnen. Voer de kippen in de ochtend en zorg ervoor dat ze alles opeten. Een voerbak dat ongedierte voorkomt en het kippenvoer in een voerton zorgt ervoor dat er niks te halen valt.

Het is ook verstandig om een barrière te plaatsen tegen muizen en ratten. Zorg ervoor dat ze niet in het hok kunnen komen door elke toegang tot het kippenhok af te sluiten. Geef ook de wanden, vloeren en plafonds van het kippenhok extra aandacht, hier schuilen ze zich namelijk vaak tijdens de wintermaanden. Vermijd vooral het creëren van beschutte plekken met voedsel in de buurt. Door composthopen, vuilnisbakken of kippenhokken vlakbij een beschutte plek te hebben, trek je ratten aan. Ook een hout hok naast een voedselplek trekt ratten aan.

Voerbakken tegen ongedierte:

De pluimveevoerbak Wise of een trapbak voor kippen zorgt ervoor dat muizen en ratten niet bij het voer kunnen. Deze speciale voerbakken zijn zo gemaakt dat ze voerverspilling tegen gaan en dat muizen en ratten er niet bij kunnen. Een trapbak heeft een trede waardoor het voerbakje alleen opengaat als de kippen erop gaan staan. Deze voerbakken zijn ook geschikt voor ander pluimvee. 

Kippenhok automatisch afsluiten:

Met een hokopener laat je het kippenhok automatisch op tijd of nog beter, licht afsluiten. De Chickenguard premium is hier een goed voorbeeld van. Deze zorgt ervoor dat het kippenhok naar wens wordt afgesloten zodat het ongedierte buiten het kippenhok houdt. Ook erg geschikt tegen marters en vossen. Voertonnen: Een voerton houdt het kippenvoer veilig van ongedierte.