Verenpikken

Verenpikken ontstaat uit verveling, het is niet natuurlijk gedrag voor een kip. Veel mensen die kippen houden hebben er mee te maken. Een verenpikkende kip trekt de veren van andere kippen eruit en op den duur zullen andere kippen dit gedrag overnemen. Het kan zelfs lijden tot kannibalisme.

In onze kippen apotheek vind je anti-verenpikken producten, die het verenpikken tegen gaan zodat je kippen hun mooie verenpak behouden.

Meer informatie over Verenpikken
Tonen als Grid List

13 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

13 producten

Van hoog naar laag sorteren

Verenpikken voorkomen

Verveling is een grote oorzaak van verenpikken. Rond het middaguur neemt de behoefte naar kippenvoer toe en zal ook het pikgedrag naar elkaar toe nemen. Laat de kippen scharrelen of geef ze speelgoed waardoor ze actief moeten werken voor hun voer.

Middelen tegen verenpikken

Het verenpikken bij kippen kan op twee manieren worden aangepakt. Bij de belager of bij het slachtoffer. Een volledig diervriendelijke manier om verenpikken te stoppen, is door een middel te gebruiken met een sterk ruikende vloeistof. Je spuit dit op de slachtoffers, om de belagers af te schrikken.. Spray het middel bijvoorbeeld op de staart van het slachtoffer, dat is namelijk een makkelijk doelwit voor de belager. Door de sterke geur is de neiging van het pikken veel minder. Voorbeelden hiervan zijn Forto anti-pick en Hertshoornolie.

De belagers zelf kun je een ring of bril op doen tegen het verenpikken. De ring om de snavel geeft een raar gevoel, wat de belagers afschrikt om te pikken. De bril zorgt voor slecht zicht, waardoor de slachtoffers niet goed gezien kunnen worden. Niet iedereen vindt deze manier diervriendelijk, je bevestigd de brillen namelijk met een naald door de snavel heen. Echter is het pikgedrag vele male kwalijker en is dit een goede oplossing om het verenpikken bij andere kippen tegen te gaan.

Speelgoed voor kippen

Door de kippen afleiding te geven zullen ze minder interesse hebben in verenpikken. Je kunt afleiding geven met “speelgoed voor kippen”. Dit zijn producten waardoor de kippen meer moeite moeten doen om aan hun voer te komen. Enkele voorbeelden zijn de Saladbar en de Chickenfun snackbal voor kippen.

Pikorde van kippen

Verenpikken is niet hetzelfde als de pikorde. De pikorde bij kippen is wel natuurlijk gedrag en ook heel normaal. Het is namelijk het vaststellen van de rangorde, iets wat bij kippen erg belangrijk is. Echter zou dit nooit moeten leiden tot uitvallende veren of kannibalisme. Houdt het daarom goed in de gaten als de kippen overmatig naar elkaar pikken.