Verenpikken

Wanneer kippen elkaar overdreven, tot bloedens toe, pikken dan kunnen hier diverse oorzaken voor zijn. Natuurlijke aanleg van het ras, omstandigheden in het hok en vooral verveling zijn hier goede voorbeelden van. Probeer de kippen af te leiden met speelgoed en het pikgedrag tegen te gaan door het te ontmoedigen met een anti-pik spray.

Meer informatie over Verenpikken
Tonen als Grid List

15 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

15 producten

Van hoog naar laag sorteren

Verenpikken voorkomen

De meeste kippenhouders krijgen te maken met verenpikken als de kippen in het hok zich  vervelen. Als ze in de ochtend gegeten hebben krijgen ze rond de middag weer trek. De behoefte naar kippenvoer neemt toe en als dat er niet is zal het pik gedrag naar elkaar toenemen.

Laat de kippen scharrelen of geef ze afleiding met kippenspeelgoed zoals een Chickenfun of een andere grappige voerdispenser. Hiervoor moeten de kippen actief werken om te kunnen eten. In het kippenhok zelf kun je attributen zetten, zoals een stronk, steen of het activiteitencentrum waar ze zich  achter kunnen verstoppen.

Het is noodzakelijk om het veren pikken te voorkomen en als het plaats vindt, direct te behandelen. Het is namelijk lastig om het pikgedrag af te leren bij kippen.

Middelen tegen verenpikken

Het verenpikken bij kippen kan op twee manieren worden aangepakt. Bij de belager of bij het slachtoffer. Een volledig diervriendelijke manier om verenpikken te stoppen, is door een middel te gebruiken met een sterk ruikende vloeistof. Je spuit dit op de slachtoffers, om de belagers af te schrikken. Spray het middel op de gepikte plek van het slachtoffer, dat is namelijk een makkelijk doelwit voor de belager. Door de sterke geur is de neiging van het pikken veel minder. Sprays die je kan gebruiken tegen het verenpikken zijn:

 • Hertshoornolie
 • Forto anti-pick
 • Antiverenpik spray

Kippen-brillen en ringen

De belagers zelf kun je een snavelring of bril op doen tegen het verenpikken. De ring om de snavel geeft een raar gevoel bij de belager, wat afschrikt om te pikken. De bril zorgt voor slecht zicht, waardoor de slachtoffers niet goed gezien kunnen worden. Niet iedereen vindt deze manier diervriendelijk, je bevestigt de brillen namelijk met een naald door de snavel heen. Echter is het pikgedrag vele malen  kwalijker en is dit een goede oplossing om het verenpikken bij andere kippen tegen te gaan.

Speelgoed voor kippen

Door de kippen afleiding te geven zullen ze minder interesse hebben in verenpikken. Je kunt afleiding geven met “speelgoed voor kippen”. Dit zijn producten waardoor de kippen meer moeite moeten doen om aan hun voer te komen. Enkele voorbeelden zijn de Saladbar en de Chickenfun snackbal voor kippen.

Pikorde van kippen

Verenpikken is niet hetzelfde als de normale pikorde. De pikorde bij kippen is wél  natuurlijk gedrag en ook heel normaal. Het is namelijk het vaststellen van de rangorde, iets wat bij kippen erg belangrijk is. Echter zou dit nooit moeten leiden tot uitvallende veren of kannibalisme. Houd het daarom goed in de gaten als de kippen overmatig naar elkaar pikken.

Herstel van verenpikken

Een kip die  tot bloedens toe is gepikt heeft rustig nodig om te herstellen. Je kunt deze kip soms het beste even apart zetten. Behandel de wond met producten uit de wondverzorging categorie. Hiermee help je het slachtoffer snel weer van zijn wonden af.