Wondverzorging

Het is belangrijk om een wond, zoals een schaaf- of open wond bij kippen snel te ontsmetten en effectief te behandelen. Zo voorkom je dat andere kippen de gewonde kip pikken en de wonden erger worden. Door wonden snel te behandelen ga je infecties tegen. Hiervoor gebruik je een speciale wondspray of zalf. Onderaan deze pagina een kort stappenplan voor het behandelen van een wond.

Meer informatie over Wondverzorging
Tonen als Grid List

6 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Grid List

6 producten

Van hoog naar laag sorteren

Eerste hulp bij open wonden

Een goede aanpak bij open wonden voorkomt infecties en verder leed bij jouw dieren. De andere kippen vinden bloed namelijk reuze interessant en kunnen hierdoor een gewonde kip gaan pikken  met grotere wonden tot gevolg. Met deze stappen  kan je snel eerste hulp bij je kip toepassen:

  1. Zet de gewonde kip apart totdat de wond dicht is
  2. Maak de wond schoon met water
  3. Knip veertjes die in de wond plakken af, zodat de wond kan luchten
  4. Ontsmet de wond met Jodium
  5. Gebruik nu een Wondspray of zalf voor pluimvee
  6. Maak de wond dagelijks schoon en gebruik op het einde een beschermspray
  7. Houdt de wond goed in de gaten

Vliegen bij wonden vermijden

Vliegen willen nog wel eens eitjes leggen in de wond, inspecteer de wond daarom dagelijks. Gebruik als het nodig is een spray die vliegen op afstand houdt. Het is belangrijk dat het kippenhok goed schoongehouden wordt, dit voorkomt bacteriën en vliegen. Diatomeeënaarde in het kippenhok  draagt bij aan minder insecten.

Herstel na een verwonding

Een kip die hersteld is van een wond kan nog zwakjes zijn en nog niet helemaal fit. Om de kip een kleine boost te geven na een wondverzorging is het raadzaam om energierijk kippenvoer zoals een kippensnack te geven of vitamines zoals kan Vitaflow.