Luizen, vlooien en mijten

Bestrijd luizen, vlooien en mijten in het kippenhok en op de kip zelf snel en effectief met (natuurlijke) middelen uit ons ruime assortiment. Parasieten bij kippen kunnen veel jeuken, afhankelijk van het ongedierte, zelfs bloedarmoede veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om deze beestjes actief te bestrijden zodat zowel de kippen als het kippenhok vrij blijven van mijten, kippenluis en kippenvlooien.

Meer informatie over Luizen, vlooien en mijten
Tonen als Grid List

Producten 1-24 van 31

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

Producten 1-24 van 31

Pagina
Van hoog naar laag sorteren

Parasieten bij kippen herkennen

Het boek “bloedluizen en andere ectoparasieten” is een goede bron van informatie voor het herkennen, bestrijden en voorkomen van de meest vervelende parasieten bij kippen en ander pluimvee. Het is belangrijk om uit te zoeken waar de kippen last van hebben zodat je de plaaggeesten  op de juiste manier kan bestrijden. Hieronder een korte uitleg wat je kan aantreffen:

Luizen bij kippen

Er zijn verschillende soorten luizen, waarvan veerluis bij kippen het meeste voorkomt. Een kenmerk van een luis is dat het leeft op het dier en 6 poten heeft. Vermoed je dat er kippenluis aanwezig is maar weet je niet welke, lees dan hieronder de basis of bekijk de foto’s op luizen bij kippen

 • Bruine lichaamsluis: bevindt zich rond de buik en cloaca van de kip en voedt zich met de huidschilfers. Dit veroorzaakt jeuk bij de kippen en een verminderde eiproductie.
 • Veerluis: komt veel voor bij kippen en voedt zich met de eiwitten die in de veren zitten. De kippen krijgen veel jeuk en blijven krabben waardoor er wondjes ontstaan. Anti-veerluis van beaphar is een effectief middel tegen veerluis
 • Donsluis: bevindt zich eigenlijk over het gehele lichaam, met uitzondering van de kop en vleugels. De luis is erg klein.
 • Goniodes: is een grote, bruine luis die zich voornamelijk bij de buik van de kip nestelt. Dit veroorzaakt veel jeuk en irritatie, met als gevolg een erg onrustige kip.
 • Vleugelluis: nestelt zich op de huid van de kippen, net onder de vleugel. De luis eet de huidschilfers, wat ook veel jeuk en huidirritaties veroorzaakt.
 • Kippenkopluis: bevindt zich rond de hals en de kop van de kip. De luis voedt zich met huidschilfers en veroorzaakt veel jeuk.

Mijten bij kippen

Mijten hebben twee poten meer dan luizen, namelijk acht. Ook zijn ze vaak iets kleiner dan een luis. Sommige luizen leven constant op hun gastheer (kalkpootmijt, vedermijt, pluimveemijt en luchtpijmijt en andere komen alleen op het pluimvee als ze eten honger hebben zoals de bloedmijt. Zo kun je ze herkennen:

 • Vedermijt: deze veroorzaakt de zelfde symptomen als de veerluis en zit op dezelfde plek. Ze zijn roodbruin en klein van formaat. Je kunt ze net als veerluis behandelen met anti-veerluis van beaphar.
 • Kalkpootmijt: Deze mijt is zo klein dat je hem zelf niet kan zien, de symptomen zijn wel goed te zien, namelijk uitgezette schubben op de poten. Als dit niet behandeld wordt kunnen ze hun tenen of poten verliezen. Behandel dit met een schurftpreparaat , vette zalf (helosan) of olie.
 • Luchtpijpmijt: Dit is een inwendige parasiet die de eitjes legt in de longen. Je kunt dit herkennen aan een piepende ademhaling, hoesten en het schudden met de kop. De mijt kun je goed bestrijden met de juiste middelen.
 • Bloedmijt: Een hele hardnekkige mijt die ook vaak bloedluis genoemd wordt. Het diertje leeft in het hok en gaat alleen naar de kip als het honger heeft. Voor bloedluis is er een aparte categorie met effectieve bestrijdingsmiddelen. Ook heeft kippenhuis een bloedluisbestrijdingsplan.

Vlooien bij kippen

Kippen kunnen naast luizen, ook last krijgen van vlooien. Vlooien zijn erg klein, maar wel waar te nemen met het blote oog. Het zijn kleine, zwarte beestjes die snel kunnen springen. Hiermee springen ze van kip naar kip, waardoor er al snel een plaag ontstaat. Vlooien veroorzaken jeuk, kale plekken, kleine bloedingen, een doffe kam en uiteindelijk zelfs bloedarmoede.

Beestjes bij kippen voorkomen

Luizen, vlooien en mijten houden niet van een schoon en goed geventileerd kippenhok. Onderhoudt het kippenhok daarom goed, het bespaart je kippen een hoop gekriebel! Tabaksnippers en nestkruiden scheiden een sterke geur af waar de beestjes niet van houden. Zo bescherm je je kippen op een natuurlijke manier.