Drinkbakverwarmers
Een drinkbakverwarmer zorgt ervoor dat het drinkwater voor kippen niet bevriest als buiten temperatuur onder nul graden komt. De meeste waterbak verwarmingen zijn geschikt tot -20 graden celcius.
Stuur mij een bericht wanneer het product weer op voorraad is!
Een drinkbakverwarmer voor kippen
De ideale oplossing tegen een bevroren drinkbak is een drinkbakverwarmer. Dit apparaat stop je in het stopcontact waardoor je voorkomt dat het drinkwater bevriest. Je hebt verwarmingsplaten voor onder de drinkbak, kabels voor in de drinkbak of compleet verwarmde drinkbakken. Kies je voor de plaat onder de kippendrinkbak (het meest gebruikt), meet dan van tevoren de diameter van drinkbak.
De juiste drinkbakverwarmer voor een drinkbak
Afhankelijk van de maat van de drinkbak en de kou kies je een drinkbakverwarmer uit. Alle drinkbakverwarmers werken op stroom, je hebt daarom wel een stopcontact bij het kippenhok nodig. Heb je die niet, lees dan verder. Hieronder vind je meest gebruikte combinaties om je drinkbak ijsvrij te houden met een verwarmer
Drinkbak (meest gebruikt) | Drinkbakverwarmer |
Liggende drinkemmers, zoals de gegalvaniseerde drinkemmer 6L en de drinkemmer met nippels 12L |
5W / 10W Verwarmingskabel |
Bajonetdrinkbak 1,5L en 3L Eco drinktoren 1,5L & 3L Duivendrinkbak 5L |
Drinkbakverwarmer 20cm |
Bajonetdrinkbak 6L Eco drinktoren 5L |
Drinkbakverwarmer 25cm |
Automatische drinkemmer 18L Dubbelwandige drinkbakken |
Drinkbakverwarmer 30cm |
Premium drinktoren Drinktoren RVS 8L en 12L |
Drinkpotverwarmer 35cm |
Kippenhuis Vorstvrij Drinkwater oplossing
In het geval dat er geen mogelijkheid voor een stopcontact bij het kippenhok is, of voor het gebruik in korte periodes dan is Kippenhuis Vorstvrij een uitstekend product om het vriespunt van het drinkwater te verlagen. Hiermee hebben de dieren tot ca. -9C beschikking over vers drinkwater.
Verschillende soorten ijsvrijhouders:
Het assortiment breidt zich steeds verder uit. De verschillende varianten hebben ook verschillende voordelen. Dit zijn de belangrijkste onderscheidingspunten:
- RVS-kabels: Hier zit een verwarmingskabel in een RVS behuizing zodat hij niet kapot gepikt of gebeten kan worden, door bijvoorbeeld een konijn of cavia. Je kunt deze dus voor meerdere dieren gebruiken. Zorg er wel voor dat de hoeveelheid te verwarmen water niet te groot wordt omdat de wattages niet heel hoog zijn.
- Platen met klemmetjes: De groene platen zijn er in verschillende maten en hebben gele klemmetjes om de drinkbak vast te klemmen. Zo staat die stabiel. Handig als de kippen de drinkbak willen verplaatsen.
- Platen met antislip strepen: Andere platen in ons assortiment hebben antislip strepen. Het is hier belangrijk dat de drinkbak die je erop zet er ruim op past zodat hij door de rubberen strepen op zijn plaats wordt gehouden.
- Toevoegingen voor het drinkwater: Verlaag het drinkwater met een toevoeging aan het drinkwater zoals kippenhuis vorstvrij. Gebruik welke toevoeging dan ook zo kort mogelijk.
Kippen houden in de winter
Met uitzondering van een aantal rassen, kunnen de meeste kippen tegen de gemiddelde vorst. Dat wil zeggen, als ze gewend zijn om altijd buiten te lopen. Kippen houden in de winter kan in Nederland prima. Als de dieren niet winterhard zijn kun je het kippenhok isoleren. Wanneer het buiten vriest, dan bevriest ook het drinkwater. Dit voorkom je met een drinkbakverwarmer. Onderstaande manieren raden we af:
- Warm of heet water aan de kippen geven om te voorkomen dat het bevriest, is geen goed idee. Van dit water zal damp afkomen als het koud is. De kippen zullen de warme damp op zich krijgen en afkoelen. In het allerergste geval zullen de kammen en lellen bevriezen en afsterven of de kippen krijgen zelfs bevriezingsverschijnselen. Het is dus belangrijk dat het water niet te koud, maar ook niet te warm is.
- Suiker, zout of alcohol toevoegen zorgt ervoor dat het vriespunt wordt verlaagd. Bij lichte vorst blijft het drinkwater dan ijsvrij. Echter spreek het voor zich dat alcohol en zout zorgen voor uitdrogingsverschijnselen. Wij drinken bijvoorbeeld ook geen zeewater.
Het nachthok in de winter
Ook winterharde kippenrassen hebben met vorst een goed (nacht)verblijf nodig. Hierin kunnen ze schuilen bij noodweer, nacht en erge kou. Wij raden aan nooit een afgesloten hok te gebruiken. Zorg voor ventilatie, maar voorkom tocht. Zonder isolatie ontstaat er een hoge luchtvochtigheid met waterdamp tot gevolg. Dit komt terecht op de kippen. Als de kippen hiermee naar buiten gaan koelen ze te veel af. Zorg dat ze ook binnen voldoende water tot hun beschikking hebben. Met een drinkbakverwarmer voorkom je dat het drinkwater voor de kippen bevriest.
Er zijn ook nachthokken voor kippen met isolatie en verwarming te koop.