Darmproblemen

Bloed in de ontlasting, diarree of stinkende mest? Er zijn verschillende symptomen van darmproblemen bij kippen. Coccidiose en wormen zijn vervelende parasieten waar pluimvee erg veel last van kunnen hebben. Een zeer goede methode om het probleem te achterhalen is een thuis een mestonderzoek voor te bereiden die je kunt opsturen naar een laboratorium. Hiermee kun je snel de juiste behandeling starten.  

Meer informatie over Darmproblemen
Tonen als Grid List

16 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

16 producten

Van hoog naar laag sorteren

Symptomen van darmproblemen

Een gezonde keutel is donker, een beetje stevig en met een wit puntje (de urine). In de ochtend is de keutel groter en stinkt deze behoorlijk. Ook broedse hennen produceren sterk stinkende ontlasting. Alles wat hiervan afwijkt is niet normaal en vergt onze aandacht. Denk hierbij aan

 • Diarree, vloeibare ontlasting
 • Bloed in de ontlasting
 • Wormen in de ontlasting
 • Sterk stinkende mest

Diarree bij kippen

Kippen met diarree drogen snel uit en vermageren in een korte tijd, omdat de darmen niets vast kunnen houden. De ontlasting is vloeibaar. Diarree kan meerdere oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk altijd uit te zoeken wat de oorzaak van de diarree bij de kippen is. Ropa Poultry zorgt voor een algehele verbetering van het darmstelsel, zodat je kippen snel van de diarree af zijn.

Mestonderzoek bij kippen

Na het constateren van een symptoom is het zaak om snel duidelijkheid te krijgen. Ons advies is afnemen van een mestonderzoek die je thuis kunt doen. Met de meegeleverde spullen verzamel je de mest en stuur het op naar een laboratorium voor microscopisch onderzoek. Vaak is de uitslag er binnen een dag. In de uitslag staat vermeld of jouw kippen last hebben van wormen of coccidiose en wordt er advies gegeven over de behandeling

Coccidiose bij kippen

Coccidiose bij kippen wordt veroorzaakt door de darmparasiet Eimeria. Coccidiose komt redelijk vaak voor bij kippen, maar ook bij kuikens en uit zich in diarree, of bloed in de ontlasting. Coccidiose dient behandeld te worden, omdat de parasiet niet vanzelf weer weggaat. Kippen kunnen dusdanig verzwakken dat ze eraan overlijden.

Wormen bij kippen

De meeste wormsoorten nestelen zich in de darmen van kippen en ander pluimvee en planten zich daar ook voort. Dieren met een goede conditie kunnen het deels zelf afweren, maar zwakke dieren kunnen er aan dood gaan. Omdat wormen zich snel kunnen verspreiden onder de gehele kippenpopulatie, kun je nieuwe dieren het beste testen met een mestonderzoek. Wormen kun je heel goed preventief behandelen. Poultry Detox reinigt het darmkanaal en is slim om in te zetten bij wormen.

Het voorkomen van darmproblemen

Gebalanceerd kippenvoer is de basis voor een gezond darmstelsel. Maar ook een schoon kippenhok helpt om darmproblemen te voorkomen. Kippen die van nature al wat zwakker zijn, kunnen gebaat zijn bij wat extra vitamines ter ondersteuning. Stress is een veel voorkomende oorzaak van darmproblemen. Het lichaam is dan te veel van slag om het voer goed te kunnen verteren en verwerken. Probeer daarom stressvolle situaties te vermijden.