Bacteriën en schimmels

Infecties als Favus (poederkam) en Bumblefoot zijn goed te voorkomen en te behandelen wanneer je hier tijdig bij bent. Bacteriële- en schimmelinfecties bij pluimvee kunnen voor een ernstig ziekteverloop zorgen en kunnen zich daarnaast razendsnel door het kippenhok verspreiden.  

Meer informatie over Bacteriën en schimmels
Tonen als Grid List

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Grid List

5 producten

Van hoog naar laag sorteren

Favus bij kippen

Favus, ook wel poederkam genoemd, is een aandoening bij kippen dat wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Op de kam en lellen van de kip ontstaan witte, schilferige plekken. De schimmel kan overslaan op de vleugels en luchtwegen. Favus is besmettelijk en kan een dodelijke afloop hebben, maar gelukkig is de schimmel goed te behandelen. Koudijs rooktablet is erg effectief bij het behandelen van schimmelinfecties.

Ziekte van Marek

De Ziekte van Marek is een virusziekte en ontzettend besmettelijk bij pluimvee. Het virus veroorzaakt tumoren en tast het zenuwstelsel en de organen aan. De Ziekte van Marek is alleen besmettelijk via huidschilfers en veertjes, niet via het broedei. Eieren die uitgebroed worden in een broedmachine kunnen daardoor niet besmet worden met Marek als je -het ei goed schoon maakt. Na besmetting is er geen behandeling meer mogelijk. Vaccineer je kuikens en kippen preventief tegen de Ziekte van Marek als je de ziekte wilt voorkomen.

Bumblefoot bij kippen

Bumblefoot is een bacteriële infectie die een gewrichtsontsteking veroorzaakt. Bumblefoot zien we bij kippen voornamelijk op de poten. Door een harde ondergrond halen de kippen hun poten open en de wondjes kunnen gaan ontsteken. De poten worden dik en opgezwollen, waardoor op den duur de kip mank gaat lopen. Behandel beginnende wondjes bij je kippen met wondzalf en gebruik zacht materiaal als ondergrond om Bumblefoot te voorkomen.

Kippenpokken

Wanneer je kippen in aanmerking komen met het avipoxvirus, ontstaan er pokken. Dit virus wordt verspreid door onder andere muggen en bloedluis. Het virus ontwikkelt zich in een bacteriële infectie wat zorgt voor wratten bij de snavel, ogen, kam en lellen. Kippenpokken is erg besmettelijk voor andere kippen en kan met antibiotica via de dierenarts behandeld worden. Multivitaminen en ontstekingsremmers helpen de gezondheid van kippen te verbeteren.

Het kippenhok ontsmetten

Virussen, bacteriën en schimmels uit het kippenhok of dierenverblijf verdrijven is belangrijk na een ziekte uitbraak. Door het kippenhok goed schoon te houden en te ontsmetten na het ontdekken van een schimmel of bacteriële infectie, hebben de kippenziektes veel minder kans om te overleven. Gebruik de juiste middelen om het kippenhok te ontsmetten.