Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Het welsumer kippenras

De Welsumer kip is bijzonder om zijn donkerbruine eikleur met nog donkerdere spikkels. Het is een uniek ras met een rustig karakter. De Welsumer krielkip verschilt in uiterlijk bijna niet van d de welsumer kip. De eieren zijn wel anders bij de welsumer kriel. Ze zijn minder bruin en hebben niet altijd spikkels. Begin je met kippen houden dan is de wesulmer kip een leuk kippenras om naar te kijken. Hierbij een goede welsumer beschrijving.

In de welsumer rasbeschrijving:

  • het karakter van de Welsumer
  • de uiterlijke kenmerken
  • de Welsumer kriel kip
  • bijzonder aan de Welsumer
  • fokken met de Welsumer
  • de Geschiedenis
  • welsumerclub rasvereniging

Karakter van de Welsumer

De Welsumer kip is een rustige, kindvriendelijke scharrelaar met een sociaal karakter. Het zijn nieuwsgierige kippen waardoor je ze rustig los door je tuin kunt laten lopen. Ze staan bekend om hun unieke kleurslag en donkerbruine eieren met spikkels. De Welsumer krielen zijn actief en vinden het prettig om een beetje ruimte te hebben. Een toompje Welsumers dat over het gras scharrelt, is en blijft een schitterend gezicht.

Uiterlijke kenmerken

De Welsumer kip is een fors kippenras met mooie, donkere veren. Ze hebben een lange rug die samen met de nek en staart een U-vorm maakt. De kip komt slechtst voor in één kleurslag: roodpatrijs, dit een kleurslag die bij geen enkel ander hoenderras voorkomt.

Als het kuikens zijn hebben de hennen een bruine streep op de bovenkant van hun kop tot het einde van de rug. Bij de hanen is de streep minder scherp. Zodra het kuikendons is verdwenen is dit verschilt weg. Welsumer kippen hebben oranjeachtig ogen en maïs gele poten.

De haan is goed te herkennen aan zijn indrukwekkend grote hals met op de kop een mooie, rechtopstaande hanenkam met vijf tot zeven inkepingen. Het gewicht van een haan is rond de 3000 gram en de ringmaat is 20 mm. Een hen weegt 2500 gram en van haar is de ringmaat 18 mm.

De Welsumer krielkip

Anders dan de Welsumer kip legt de Welsumer kriel niet het herkenbare donkere ei met spikkels. Deze eieren zijn roodbruin en een stuk kleiner, gemiddeld 45 gram.

Het gewicht van een krielhaan is ongeveer 1000 gram met een ringmaat van 15mm. Het gewicht van een hen is rond de 900 gram met een ringmaat van 13mm.

Wat maakt de Welsumer uniek?

Naast de prachtige, unieke veren van de kip zijn zij ook heel uniek in hun eieren. De eieren zijn vrij groot en wegen tussen de 73 en 85 gram. Ze leggen gemiddeld 180 eieren per jaar maar dit scheelt per fokker. De Welsumer kip legt donkerbruine eieren. De schaal van het ei is matglanzend en heeft donkere spikkels en spatten. Hierdoor is het een echt spikkelei.

Fokken met de Welsumer

De Welsumer is een groot kippenras. Daarom kan je voor de hanen (als je de kippen wilt gebruiken voor een tentoonstelling) het beste beginnen met broeden vanaf midden november tot begin januari. Hennen zijn met 6-7 maanden tentoonstelling klaar waardoor de ideale fok periode februari-maart is. De eieren kun je uit laten komen door het gebruiken van een broedmachine. Als het goed is heb je na 21 dagen lieve en schattige kuikentjes rondlopen. Als je op tijd begint met broeden heb je in de herfst mooie, uitgegroeide kippen, die je op keuringen kunt tentoonstellen.

De Welsumer werd vroeger gebruikt als legkip. De kippen hebben zeker een goede eierproductie alleen andere soorten kippen leggen tegenwoordig nét wat meer eieren waardoor daar eerder voor wordt gekozen. Voordat je een Welsumer kip koopt kun je het beste eerst in overleg gaan met een fokker, omdat niet iedere Welsumer 150 tot 180 eieren per jaar legt. Dit is vooral nog uit de goede jaren. Tegenwoordig leggen ze rond de 100 eieren per jaar. Het helpt dus als je van tevoren even navraag doet.

Geschiedenis

Het is ruim honderd jaar geleden dat op de kleigronden aan de westoever van de IJssel iets ten noorden van Deventer een kippenras ontstond dat grote eieren met spikkels produceerde. De kippen werden bekend onder de naam ‘Welsumers’, vernoemd naar een klein dorp Welsumer.

Ver voor de Tweede Wereldoorlog werd Welsumer een belangrijke producent van de bruine eieren. De kippen legden zelfs grotere eieren dan het andere populaire ras de Barnevelder, die tegelijkertijd met de Welsumer rond het dorp Barneveld was ontstaan. In 1921 werd de Welsumer kip pas voor het eerst een apart ras.

Welsumerclub rasverening

Liefhebbers hebben zich vijftig jaar geleden verenigd in de Welsumerclub met als doel: “Het bevorderen van het houden en fokken van Welsumer hoenders, waarbij tevens een goede productie van grote donkerbruin gespikkelde eieren niet uit het oog verloren wordt”. Zij laten hun kippen tijdens de verschillende kleindiertentoonstellingen door de keurmeesters beoordelen op het uiterlijk. Ben je opzoek naar Welsumer kippen of wil je lid worden van de verenging meld je dan aan bij de Welsumerclub.