De kracht van diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is een multifunctioneel middel en kan onder andere worden ingezet om parasieten te verwijderen bij kippen. Omdat het product 100% natuurlijk is, is het een zeer veilig bestrijdingsmiddel tegen parasieten. In dit artikel:

 • Wat is diatomeeënaarde?
 • Gezuiverde en ongezuiverde diatomeeënaarde
 • Waar komt diatomeeënaarde vandaan?
 • Gezonde mineralen in diatomeeënaarde
 • Hoe bestrijdt diatomeeënaarde parasieten?
 • Vlooien, mijten en insecten bij kippen
 • Diatomeeënaarde in het kippenhok
 • Stappenplan aanbrengen
 • Diatomeeënaarde van Kippenhuis

Wat is diatomeeënaarde?

De poeder bestaat uit opgedroogde en gemalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën zijn microscopisch kleine algen die voorkomen in zeeën, rivieren en meren. Hun skelet is van kiezelachtig materiaal, dat na het opdrogen overblijft. Deze fossielen hebben scherpe randjes, waar kleine parasieten zich aan openschuren. Diatomeeënaarde heeft meerdere benamingen, zoals: kiezelgoor, kiezelaarde, kiezelgoer, infusoriënaarde en bergmeel.

Gezuiverde en ongezuiverde diatomeeënaarde

Er zijn twee soorten diatomeeënaarde te verkrijgen: gezuiverde en ongezuiverde. Gezuiverde diatomeeënaarde is spierwit en is zowel een acaricide (pesticide van een fytofarmaceutisch preparaat) als een insecticide. Door deze combinatie is de gezuiverde diatomeeënaarde erg krachtig, maar niet geschikt om te consumeren. Ongezuiverde diatomeeënaarde is donkerder van kleur en is niet bewerkt. Deze vorm kan wel door de kippen gegeten worden en is hierdoor veiliger in gebruik.

Waar komt diatomeeënaarde vandaan?

Diatomeeënaarde werd voor het eerst ontdekt in 1836 in de bergen van Noord-Duitsland, tijdens het droogleggen van een put. Tot de Eerste Wereldoorlog was Duitsland het enige land dat diatomeeënaarde exporteerde over de hele wereld. Tegenwoordig worden diatomeeën ook gewonnen uit meren en zeeën in Denemarken, Amerika, Canada, Frankrijk en Tsjechië.

Gezonde mineralen in diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde bevat veel mineralen, die bijdragen aan zowel de groei en ontwikkeling van je kippen als de algehele gezondheid. Naast vitamines zijn mineralen voor kippen erg belangrijk. In kiezelgoor zitten mineralen zoals:

 • Alcium
 • Magnesium
 • Ijzer
 • Fosfaten
 • Natrium
 • Titanium
 • Kalium

Kippen nemen de mineralen op via hun huid en wanneer ze het poeder eten. Hierdoor is diatomeeënaardeeen aanvulling op het menu van pluimvee.

Hoe bestrijdt diatomeeënaarde parasieten?

De scherpe randjes van de fossielen van de diatomeeën zijn erg nuttig. Parasieten schuren zich er namelijk aan open, wat hun beschermlaag aantast. Doordat de beschermlaag kapot is, drogen ze dusdanig uit dat ze eraan sterven. En juist dat maakt dat diatomeeënaarde zo effectief is.

Bloedluis bestrijden in het kippenhok

Bloedluis verstopt zich in de naden en kieren van het kippenhok, daarom verspreid je juist op deze plekken een laagje diatomeeënaarde. De aanwezige bloedluizen die over het poeder lopen schuren zich open en gaan vervolgens dood. Het kippenhok is nu geen veilige omgeving meer voor de bloedluis, waardoor ze wegblijven.

Veerluis bestrijden op de kippen

Ook de veerluis is een veelvoorkomend probleem bij kippen. Door het stofbad te vullen met diatomeeënaarde, poederen de kippen zichzelf goed onder tijdens het badderen. Ze hebben als het ware een natuurlijke schild over zich heen. De aanwezige veerluizen die op je kippen zitten sterven wanneer het poeder langs hun schuurt.

Vlooien, mijten en insecten bij kippen

Naast bloedluis en veerluis, weert diatomeeënaarde nog meer parasieten bij kippen. Vlooien, mijten en insecten schuren zich ook stuk door de kleine fossielen van de diatomeeën. Zo kun je ook overlast van vliegen tegengaan en voorkom je dat ze hun eitjes leggen in wonden of ontlasting.

Diatomeeënaarde in het kippenhok

Door het kippenhok goed in te poederen met diatomeeënaarde zorg je ervoor dat parasieten niet meer in het hok kunnen komen. De belangrijkste plekken zijn de naden en kieren van het hok, aangezien dat vaak de meest beschutte en veiligste schuilplekken zijn voor parasieten. Herhaal dit elke keer na het schoonmaken als preventieve behandeling!

Het legnest beschermen met diatomeeënaarde

We raden je aan de diatomeeënaarde ook in het legnest te strooien. Zo voorkom je dat mijten en luizen op je kippen kruipen terwijl ze aan het broeden zijn, eieren leggen of lekker liggen te slapen. Strooi elke keer een nieuw laagje op het legnest wanneer je deze verschoont.

Diatomeeënaarde in het kippenhok aanbrengen

De meest simpele methode voor het aanbrengen van diatomeeënaarde in het kippenhok ter bestrijding van de bloedluis is als volgt:

 1. Pak een grote borstel
 2. Dompel de borstel in de diatomeeënaarde totdat er een flinke laag op zit
 3. Borstel langs de naden en kieren van het hok
 4. Verspreid als extra bescherming het poeder ook in het legnest en in het stofbad
 5. Draag altijd bescherming tegen het stof

Een effectief stofbad voor kippen

Kippen nemen graag een stofbad om zichzelf te reinigen van allerlei parasieten. Door diatomeeënaarde aan het stofbad toe te voegen, komt het tussen de veren terecht als de kippen een zandband nemen. De parasieten zijn hier niet van gediend en zullen doodgaan of de kip met rust laten. Hierdoor zijn je kippen goed beschermd.

Sprayen of poederen?

Diatomeeënaarde werkt het beste als je het droog aanbrengt. Maar het kan voorkomen dat je het poeder ergens wilt aanbrengen waar je niet goed bij kan komen. In dat geval kun je de diatomeeënaarde mengen met water en met een plantenspuit sprayen op het betreffende gebied. Wanneer het poeder opdroogt, krijgt deze zijn werking weer terug.

Diatomeeënaarde van Kippenhuis

Voor kippen heeft Kippenhuis verschillende producten met diatomeeënaarde. Zowel onze eigen producten als van andere merken.

- Diatomeeënaarde voor kippen 1,25 kg
- Diatomeeënaarde voor kippen 10L
- Een grote zak van 25 kg Diatomeeënaarde

 

Bescherm jezelf tijdens het aanbrengen van diatomeeënaarde

Ondanks dat het een natuurlijk product is en onschadelijk voor mens en dier, kan de stof irriterend op je luchtwegen werken. Vermijdt daarom het inademen van het poeder dat voornamelijk vrij komt bij het aanbrengen. Draag bij voorbaat een maskerter bescherming.

Zuivere en onzuivere diatomeeënaarde

Als de diatomeenaarde in 100% zuivere toestand is is het materiaal gezien chemisch inert. Het verbuikt dan ook onder andere geen chloor en veroorzaakt oo geen hinderlijke geur. Bij onzuivere diatomeeënaarde is het niet goed gefiltereerd. Bij kippenhuis verkopen wij alleen zuivere diatoeeënaarde!