De kracht van diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is ontzettend multifunctioneel en wordt veel ingezet om parasieten weg te houden bij kippen. Omdat het product helemaal natuurlijk is en daarnaast ook nog eens gezonde mineralen bevat, is het één van de beste remedies tegen parasieten. In dit artikel:

  • Wat is diatomeeënaarde
  • Gezonde mineralen
  • Hoe bestrijdt diatomeeënaarde parasieten
  • Bloedluis en veerluis bestrijden met diatomeeënaarde
  • Vlooien, mijten en insecten weren
  • Diatomeeënaarde in het kippenhok
  • Het stofbad

Wat is diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde, ook wel kiezelaarde genoemd, bestaat uit opgedroogde fossielen van diatomeeën. Diatomeeën zijn microscopisch kleine algen die voorkomen in de zee. Na het afsterven van de diatomeeën blijven de kiezelachtige fossielen over. De fossielen hebben scherpe randjes en zitten boordevol mineralen.

Gezonde mineralen

Diatomeeënaarde bestaat voor ruim 85% uit Silicium, wat belangrijk is voor de groei en de organen van kippen. Kippen die voldoende Silicium binnenkrijgen leggen vaker en betere eieren, hebben een gezonde eetlust, blijven goed op gewicht en hebben een stralend verendek. Daarnaast bevat diatomeeënaarde:

-          Alcium

-          Magnesium

-          Ijzer

-          Fosfaten

-          Natrium

-          Titanium

-          Kalium

Hoe bestrijdt diatomeeënaarde parasieten

De scherpe randjes van de fossielen van de diatomeeën zijn ontzettend nuttig. Parasieten schuren zich er namelijk aan open, wat de beschermlaag aantast. Hierdoor drogen ze dusdanig uit dat ze eraan sterven. En juist dat maakt dat diatomeeënaarde zo effectief is.

Bloedluis bestrijden

Bloedluis verstopt zich in de naden en kieren van het kippenhok, daarom verspreid je juist op deze plekken een laagje diatomeeënaarde. De aanwezige bloedluizen schuren zich open en gaan vervolgens dood. Het kippenhok is nu geen veilige omgeving meer voor de bloedluis, waardoor ze wegblijven.

Veerluis bestrijden

Ook de veerluis is een veelvoorkomend probleem bij kippen. Door het stofbad te vullen met diatomeeënaarde, poederen de kippen zichzelf goed onder tijdens het badderen. Ze hebben als het ware een natuurlijke schild over zich heen. De veerluizen die op de kippen proberen te komen schuren zichzelf al kapot voordat ze bij de huid zijn.

Vlooien, mijten en insecten weren

Naast bloedluis en veerluis, weert diatomeeënaarde nog meer parasieten bij kippen. Vlooien, mijten en insecten schuren zich ook stuk door de kleine fossielen van de diatomeeën. Zo kan je ook overlast van vliegen tegengaan en voorkom je dat ze hun eitjes leggen in wonden of in ontlasting.

Diatomeeënaarde in het kippenhok

Door het kippenhok goed in te poederen met diatomeeënaarde zorg je ervoor dat parasieten geen schuilplek meer hebben en niet binnen kunnen komen. De belangrijkste plekken zijn de naden en kieren van het hok, aangezien dat vaak de meest beschutte en warme plekjes zijn voor parasieten. Herhaal dit elke keer na het schoonmaken als preventieve behandeling!

Een effectief stofbad

Kippen nemen graag een stofbad om zichzelf te reinigen van allerlei parasieten. Door diatomeeënaarde in het stofbad te strooien, poederen de kippen zichzelf goed onder. Hierdoor ontdoen de kippen zich van de aanwezige parasieten en zijn ze ook meteen beschermt.  

Het legnest beschermen met diatomeeënaarde

Je kan de diatomeeënaarde ook in het legnest strooien. Zo voorkom je dat mijten en luizen op je kippen kruipen terwijl ze aan het broeden zijn, eieren leggen of lekker liggen te slapen. Strooi elke keer een nieuw laagje op het legnest wanneer je deze verschoont.