De kracht van diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is een multifunctioneel middel en kan onder andere worden ingezet om parasieten te bestrijden bij kippen. Omdat het product 100% natuurlijk is, is het een zeer veilig bestrijdingsmiddel tegen o.a. bloedluis. Kippenhuis.nl is de webwinkel voor hobbypluimvee. Wij verkopen alle toebehoren voor het uitvoeren van de leukste hobby.

Diatomeeenaarde-tegen-bloedluis

  • Wat is diatomeeënaarde?
  • Gezuiverde en ongezuiverde diatomeeënaarde
  • Waar komt diatomeeënaarde vandaan?
  • Gezonde mineralen in diatomeeënaarde
  • Hoe bestrijdt diatomeeënaarde parasieten?
  • Vlooien, mijten en insecten bij kippen
  • Diatomeeënaarde in het kippenhok
  • Stappenplan aanbrengen
  • Diatomeeënaarde kopen

 

Wat is diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde zijn voor het grootste gedeelte fossielen van diatomeeën (of kiezelwieren)  Diatomeeën zijn microscopisch kleine algen die voorkomen in zeeën, rivieren en meren. Hun skelet is van kiezelachtig materiaal, dat na het opdrogen overblijft. Er zijn rond 10.000 verschillende soorten. Deze fossielen hebben scherpe randjes, waar kleine parasieten zich aan openschuren en de grootte varieert van 10 tot 100 micrometer. Diatomeeënaarde heeft meerdere benamingen, zoals: kiezelgoor, kiezelaarde, kiezelgoer, silicium, siliciumdioxide, E551 infusoriënaarde en bergmeel. Opgelost in water heeft het de benaming kiezelzuur. Diatomeeeënaarde wordt gebruikt als voedingssupplement, bindmiddel, anti klontermiddel, kattenbakvulling, schuurmiddel en als natuurlijke bestrijding van ongedierte in het kippenhok.

Gezuiverde en ongezuiverde diatomeeënaarde

Er zijn twee soorten diatomeeënaarde te verkrijgen: gezuiverde en ongezuiverde. Gezuiverde diatomeeënaarde is spierwit en is zowel een acaricide (pesticide van een fytofarmaceutisch preparaat) als een insecticide. Door deze combinatie is de gezuiverde diatomeeënaarde erg krachtig, maar niet geschikt om te consumeren. Gezuiverde diatomeeënaarde is erg poederig. Ongezuiverde diatomeeënaarde is donkerder van kleur en is niet bewerkt. Deze vorm kan wel door de kippen gegeten worden en is hierdoor veiliger in gebruik. Het verschil tussen ongezuiverde diatomeeënaarde en de gezuiverde variant is dat bij gezuiverde het calciumcarbonaat eruit is verwijderd.

Waar komt diatomeeënaarde vandaan?

Diatomeeënaarde werd voor het eerst ontdekt in 1836 in Noord-Duitsland, tijdens het droogleggen van een put. Tot de Eerste Wereldoorlog was Duitsland het enige land dat diatomeeënaarde exporteerde over de hele wereld. Tegenwoordig worden diatomeeën ook gewonnen uit meren en zeeën in Denemarken, Amerika, Canada, Frankrijk en Tsjechië.

Gezonde mineralen in diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde bevat veel mineralen, die bijdragen aan zowel de groei en ontwikkeling van je kippen als de algehele gezondheid. Naast vitamines voor kippen zijn mineralen ook erg belangrijk. In kiezelgoor zitten mineralen zoals:

  • Calcium
  • Magnesium
  • Ijzer
  • Fosfaten
  • Natrium
  • Titanium
  • Kalium

Kippen nemen de mineralen op via hun huid en wanneer ze het poeder eten. Hierdoor is diatomeeënaarde een aanvulling op het menu van pluimvee.

Hoe bestrijdt diatomeeënaarde parasieten?

De scherpe randjes van de fossielen van de diatomeeën zijn erg nuttig. Parasieten schuren zich er namelijk aan open, wat hun beschermlaag aantast. Doordat de beschermlaag kapot is, drogen ze dusdanig uit dat ze eraan sterven. En juist dat maakt dat diatomeeënaarde zo effectief is.

Bloedluis bestrijden in het kippenhok

diatomeeenaarde-in-kippenhokBloedluis verstopt zich in de naden en kieren van het kippenhok, daarom verspreid je juist op deze plekken een laagje diatomeeënaarde. De aanwezige bloedluizen die over het poeder lopen schuren zich open en gaan vervolgens dood. Het kippenhok is nu geen veilige omgeving meer voor de bloedluis, waardoor ze wegblijven.

Veerluis bestrijden op de kippen

Ook de veerluis is een veelvoorkomend probleem bij kippen. Door het stofbad te vullen met diatomeeënaarde, poederen de kippen zichzelf goed onder tijdens het badderen. Ze hebben als het ware een natuurlijke schild over zich heen. De aanwezige veerluizen die op je kippen zitten sterven wanneer het poeder langs hun schuurt. Je voegt de diatomeeeënaarde puur toe aan het stofbad.

Diatomeeënaarde in het voer bij wormen

Als voedseltoevoeging bij dieren wordt diatomeeënaarden al jaren gebruikt. Het wordt ook ingezet als middel tegen wormen in het spijsverteringskanaal. Het gaat dan wel om de ongezuiverde variant. Doordat diatomeeënaarde niet door de wormeneitjes heen komt moet het middel gebruikt blijven worden tot alle eitjes zijn uitgekomen. Dit komt neer op minimaal 2 maanden achtereenvolgend gebruik. Bij kippen en ander pluimvee voeg je 1% toe van het totale gewicht van het voedsel.

Vlooien, mijten en insecten bij kippen

Naast bloedluis en veerluis, weert diatomeeënaarde nog meer parasieten bij kippen. Vlooien, mijten en insecten schuren zich ook stuk door de kleine fossielen van de diatomeeën. Zo kun je ook overlast van vliegen tegengaan en voorkom je dat ze hun eitjes leggen in wonden of ontlasting. Ook voor inwendig gebruik tegen wormen wordt het ingezet.

Diatomeeënaarde in het kippenhok

Door het kippenhok goed in te poederen met diatomeeënaarde zorg je voor een barrière waar vervelende parasieten zoals bloedluis niet doorheen kunnen. De belangrijkste plekken zijn de naden en kieren van het hok, aangezien dat vaak de meest beschutte en veiligste schuilplekken zijn voor parasieten. Herhaal dit elke keer na het schoonmaken als preventieve behandeling! Je kunt er ook een oplossing van maken zodat je het beter in de kieren kunt spuiten. Voeg dan één volle eetlepel toe aan één liter water.

Het legnest beschermen met diatomeeënaarde

We raden je aan de diatomeeënaarde ook in het legnest te strooien. Zo voorkom je dat mijten en luizen op je kippen kruipen terwijl ze aan het broeden zijn, eieren leggen of lekker liggen te slapen. Strooi elke keer een nieuw laagje op het legnest wanneer je deze verschoont.

Diatomeeënaarde in het kippenhok aanbrengen

De meest simpele methode voor het aanbrengen van diatomeeënaarde in het kippenhok ter bestrijding van de bloedluis is als volgt:

  1. Pak een grote borstel
  2. Dompel de borstel in de diatomeeënaarde totdat er een flinke laag op zit
  3. Borstel langs de naden en kieren van het hok
  4. Verspreid als extra bescherming het poeder ook in het legnest en in het stofbad
  5. Draag altijd bescherming tegen het stof (bril, mondmasker en handschoenen.



Een andere goede en nog makkelijke methode is de Duster Truster. Schep met dit product een beetje diatomeeënaarde uit jouw voorraad en verspreid dit vervolgens in het kippenhok. Dit lijkt erg op het poedersuiker strooien op een pannenkoek.

Een effectief stofbad voor kippen

Kippen nemen graag een stofbad om zichzelf te reinigen van allerlei parasieten. Door diatomeeënaarde aan het stofbad toe te voegen, komt het tussen de veren terecht als de kippen een zandband nemen. De parasieten zijn hier niet van gediend en zullen doodgaan of de kip met rust laten. Hierdoor zijn je kippen goed beschermd. Je kunt dit gewoon puur toevoegen.

Sprayen of poederen?

Diatomeeënaarde werkt het beste als je het droog aanbrengt. Maar het kan voorkomen dat je het poeder ergens wilt aanbrengen waar je niet goed bij kan komen. In dat geval kun je de diatomeeënaarde mengen met water en met een plantenspuit sprayen op het betreffende gebied. Een volle eetlepel per liter water wordt aangeraden. Wanneer het poeder opdroogt, krijgt deze zijn werking weer terug.   

Diatomeeënaarde kopen

Voor kippen en ander pluimvee heeft Kippenhuis verschillende producten met diatomeeënaarde. Zowel onze eigen producten als van andere merken.

Bescherm jezelf tijdens het aanbrengen van diatomeeënaarde

Ondanks dat het een natuurlijk product is kan de stof irriterend op je luchtwegen werken. Vermijdt daarom het inademen van het poeder dat voornamelijk vrijkomt bij het aanbrengen. Draag bij voorbaat een stofkapje, bril en handschoenen ter bescherming.