Rui

Eens per jaar gaan kippen in de rui. Ze verliezen dan hun oude veren om ruimte te maken voor een nieuw verenpak zodat ze de winter goed geïsoleerd zijn. Ook door extreme stress kunnen kippen in de rui schieten.  Het ruiproces kost veel energie waardoor kippen vatbaarder zijn voor ziektes. Ondersteun kippen in de rui met eiwitrijke snacks en geef je kippen een boost.

Meer informatie over Rui
Tonen als Grid List

22 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

22 producten

Van hoog naar laag sorteren

Ruiende kippen herkennen

Kippen in de rui voelen zich niet zo lekker. Ze zijn minder actief en zien er bleker en dunner uit. Het kippenhok is bezaaid met veren. Hoewel het er nogal heftig uit kan zien en de kippen zich zielig gedragen, is de rui is een geheel natuurlijk proces en nodig voor een gezond verenpak. Je herkent een kip in de rui als volgt

 • Kale plekken in het verenkleed (vaak eerst de nek en hals)
 • Bleke kammen en lellen
 • Minder actief en een beetje zielig
 • De rui duurt ca 4-8 weken

Kippen verzorgen tijdens de rui

Je kunt de kippen een handje helpen met bijvoorbeeld Ruihulp van Klaus om het ruiproces door te komen. De kippen krijgen dan weer wat meer energie, waardoor het ruiproces versneld wordt. Ook ondersteun je daarmee het  immuunsysteem van je kippen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Verwen je kippen goed tijdens de rui! Eiwitrijke kippensnacks zoals calciumwormen of zijderupsen ondersteunen de kippen tijdens het ruiproces.

Kale plekken bij kippen buiten de rui periode

Kippen kunnen ook op een ander moment dan in de nazomer kale plekken krijgen. Bijvoorbeeld door een aandoening, stress of door pik gedrag van andere kippen. Kijk dan in de categorie verenpikken. Het pikken door andere kippen kun je het beste zo snel mogelijk tegengaan. Dit kan gemakkelijk met behulp van anti-pik ringen of een handige anti pik spray.

Juist dan is het een goed moment om de kippen te helpen met aansterken met de rui hulp of vitamines voor een algemene verbetering van hun gezondheid. Probeer wel uit te zoeken waardoor de kale plekken zijn ontstaan. Luizen en vlooien kunnen hier namelijk ook voor zorgen.

Preventief behandelen van rui

We weten dat de rui eraan gaat komen. Zorg rond het einde van augustus dat de kippen in optimale conditie zijn en dat je eiwitrijke snacks en voeding tot je beschikking hebt. Als je tijdig bij springt door een vitamine boost te gebruiken kan je de kip goed voorbereiden op de rui. Hierdoor blijft de kip in betere gezondheid tijdens het proces. Voorbeelden van preventieve rui middelen die je kan gebruiken zijn: