Vleesrassen kippen, wat zijn het en welke rassen zijn er?

Vleesrassen zijn snelgroeiende kippen die speciaal gefokt wordt voor de vleesproductie. Vanaf jongs af aan worden de kuikens al veel  gevoed. Dit worden ook wel een vleeskuikens genoemd. Er zijn verschillende rassen die het meest gebruikt worden voor de vleesproductie. Dat zijn kippen zoals: de Mechelse Koekoek, Faverolles, Faverolleskriel, Dorkings, Houdan en de Houdankriel. In dit artikel behandel ik de volgende vleesrassen:

  • Faverolles
  • Houdan
  • Mechelse Koekoek

Faverolles

Deze prachtige kip is te vinden in 2 soorten, de Franse en het Duitse ras. De Faverolles is een rustige kip die snel mensen vertrouwd. De Faverolles legt ongeveer 180 eieren per jaar en het gewicht van het ei is ongeveer 55 gram. De kleur van het ei verschild, maar is meestal geelbruin. Het gewicht van de haan is ongeveer 4000 gram en bij een hen 3250 gram. De poten van de haan zijn stevig en hebben een ring maat van 24mm. Bij de hen ligt deze meestal bij de 20mm. De kleurslag van de Faverolles is zalm en de haan heeft een enkele kam.

Houdan

houdan-vleesrassen

De Houdan is net zoals de Faverolles van oorsprong Frans. Ook zijn dit vertrouwelijk kippen en tamelijk rustig. Het is daarom ook een makkelijk ras om te houden. Het behoord tot een van de fijnere vleesrassen van kippen. Houdans leggen ongeveer 150 eieren per jaar. Het ei weegt gemiddeld 53 gram en heeft een witte kleur. De Houdans zijn niet alleen vleesrassen, maar ook sierrassen. De kleurslagen van de Houdan zijn zwartbont – parelgrijs en wit. De kam van de Houdan is een bladerkam. Het gewicht van de kip is 3500 gram en van de hen ongeveer 3000 gram. De Houdan heeft dunnere poten dan de Faverolles en heeft daarom een ringmaat van 20mm voor de haan en 16mm voor de hen.

Mechelse Koekoek

melchesche koekoek

De Mechelse Koekoek is bijzonder groot, lang, zwaar en breed. De kip heeft een gespierde borst en een lange rechte rug. Deze Koekoek weegt dan maar liefst 5000 gram gemiddeld. De hen weegt een kilo’tje minder. De Mechelse Koekoek ligt in een jaar tussen de 140 en 160 eieren. Naast de goede hoeveelheid eieren brengt de kip een zeer goede vleesopbrengst. Het fijne aan het ras is dat ze niet snel over een omheining gaan vliegen. Verder zijn ze kalm en vertrouwen mensen snel. De kleur van de kip is witbruin, maar zijn ook in andere kleuren te krijgen zoals blauw. Vanwege de grote raden veel mensen de Mechelse Koekoek aan als slachtkip.

Meer over kippen vleesrassen broeden

Het broeden van vleesrassen gaat op de zelfde manier als bij de gewone kippen. Het blijft natuurlijk een kunst en het is daarom handig om informatie op te doen, voordat je gaat broeden. In de broedgids vindt je alle informatie over het broeden van kuikens. Zo zit er ook een handige stappenplan bij die je kunt volgen!