Contactopties

 Bel 085 044 0500

Ma t/m vr 10:00 - 17:00

 E-mail ons  

Voor al uw vragen over onze webshop

 Facebook

Uitslag mestonderzoek lezen

Is de uitslag van het mestonderzoek van uw pluimvee? Dan kunt u via de webshop de bij behorende worm- of coccidiosemiddelen bestellen. Hier vindt u informatie over hoe de uitslag kan worden opgevat.

Controle op werkzaamheid

Is een positief mestonderzoek van jouw kippen? Laat dan teminste eenmaal per jaa, 10-14 dagen na behandeling, de mest of ontlasting nogmaals controleren. De uitslag van de nieuwe test zou dan negatief moeten zijn na een effectieve behandeling.

Voordeel van onlineonderzoek

De datum van een gekocht mestonderzoek verloopt niet. Het in huis hebben van een mestonderzoek is daarom positief om de gezondheid van uw dieren inzichtelijk te houden. Op het moment van een afwijking of zwakkere dieren kunt u direct de mest verzamelen met behulp van het mestonderzoek voor kippen en opsturen naar het laboratorium dat werk in opdracht van kippenhuis.nl  

Let op: hierkomt nog een voorbeeld van het onderzoek

De wormbesmetting bij pluimvee

Als er <50 in de uitslag staat betekent dit dat er geen eitjes van de betreffende wormensoort zijn gevonden. Vijftig is de drempelwaarde van de McMaster test die gebruikt wordt in dit labaratorium onderzoek. Het is theoretisch dus mogelijk dat een kip een EPG = 10 voor spoelwormen heeft (10 eitjes per gram mest) en dat op de uitslag < 50 staat. Zeer lage aantallen eitjes worden dus niet opgepikt. Zeer lage EPG’s zijn zonder betekenis voor het paard en hebben ook geen consequenties voor de gezondheid

De EPG gaat met stapjes van 50 omhoog bij de McMaster test. De volgende waardes kunnen worden weergegeven op de uitslag: < 50, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400 etc.

Het advies om al of niet te behandelen van een kip is afhankelijk van uitslag van het mestonderzoek (=de EPG), de leeftijd en de huisvestingsomstandigheden. Om dit laatste te kunnen beoordelen vragen wij of u de vragenlijst zorgvuldig in vult.