Bos- & Tuindieren

Haal de natuur dichtbij huis met het gericht bijvoeren van bos- en tuindieren in jouw achtertuin. Bebouwing en ontbossing maakt het voor wilde dieren zoals vogels, egels en eekhoorns moeilijk om aan de benodigde voeding te komen. Help de natuur een handje door deze dieren bij te voeren waarmee je tegelijkertijd de gezelligheid naar je huis toe haalt.

Meer informatie over Bos- & Tuindieren
Tonen als Grid List

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
  • Groot assortiment
   Meer dan 800 producten
  • Snelle levering uit voorraad
   Morgen in huis
  • Niet goed, geld terug
   Niet tevreden, bel ons
  • Vrijblijvend advies
   Bel 085 044 0500
Tonen als Grid List

7 producten

Van hoog naar laag sorteren

Waarom zou je bijvoeren?

Het hele jaar bijvoeren is door alle bebouwing noodzakelijk geworden, niet alleen voor de vogels in en om je tuin maar ook voor andere dieren zoals egels en eekhoorns wordt het steeds moeilijker om aan de juiste en gewenste voeding te komen. Vandaar dat de vogelbescherming adviseert om niet alleen in de winter maar in de andere seizoenen de bos en tuindieren bij te voeren.

Het bijvoeren van vogels

Vogeltjes in je tuin maken het gezellig! Door zo nu en dan strooivoer in de tuin aan de vogels te geven krijg je al snel verschillende soorten op bezoek. Denk hierbij aan merels, vinken, roodborstjes, koolmeesjes, mussen en lijsters. Ze zullen je dankbaar zijn! In de lente kunnen ze het extra en gevarieerde voer goed gebruiken voor hun jongen, in de zomer kunnen ze hiermee de hete temperaturen weerstaan en in de herfst en winter voorzien ze zichzelf met de aangeboden pinda’s, vetbollen, noten en pindakaas uit potten van extra vet om de kou door te komen.

Egels in je tuin

De alles etende egel zien we steeds vaker in (stads)tuinen. Een egelvriendelijke tuin heeft veel beschutting, wat resterende oude bladeren en veel lage struikjes. Hierin vind de egel zijn voeding zoals insecten, slakken, spinnen, fruit, zaden en noten. In de winter houden zij hun winterslaap die begint rond eind november en duurt tot de temperaturen rond 12-15 graden komen, wat meestal rond begin april is. Voor deze winterslaap hebben ze een goede reserve nodig. Maar ook voor de verzorging van hun jongen hebben ze de juiste voeding nodig. Voer de egels bij van maart tot december. Geef ze voeding uit een klein bakje en vul deze pas bij als het op is. Zet het bakje op een beschutte plek zodat ze erbij durven te komen. Egels zijn namelijk erg schuw. Geef egels nooit melk want daar krijgen ze diarree van.

Eekhoorns in bostuinen

Een eekhoorn in je tuin spotten blijft een bijzonder iets. Ze zijn sierlijk en zien er schattig uit. Als omnivoren eten ze alles maar ze zijn gek op zaden, noten, twijgen, knoppen en fruit. Ze eten in verhouding best veel. Tot wel 5 tot 15% van hun lichaamsgewicht per dag. Als ze de vogelhuisjes nog niet hebben leeggeroofd kun je de eekhoorns het beste bijvoeren met speciale eekhoornvoeding. Dit is op hun behoefte afgesteld voer, wat de gezondheid ten goede komt.