Een gepocheerd ei is een ei zonder eierschaal. Je kookt het ei doormiddel van pocheren. Verse eieren zijn het beste te gebruiken bij het maken van een gepocheerd ei. Bij het bereiden wordt geen olie of vet gebruikt. Bij het koken van het water gebruik je meestal een beetje azijn. Dat doe je omdat de azijn ervoor zorgt dat het ei bij elkaar blijft.

Gepocheerde eieren worden zijn ideaal voor bij brunches. Ze zijn het allerbekendste van het klassieke brunch gerecht: eggs benedict. Hieronder drie heerlijke recepten met als hoofdingrediënt verse eieren.

 

3 overheerlijke ei recepten

  1. Avocado toas met gepocheerde ei
  2. Eggs benedict; muffins met zalm & ei
  3. Ei wrap

Ingrediëntenlijst

voor één persoon

  • Een kleine avocado
  • 4 eetlepes (naturel) azijn
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 1 sneetje brood
  • Peper en zout
  • Citroensap

1. Avocado toast met gepocheerde ei

Een vers eitje met avocado is extra lekker. Daarom trappen we af met toast, avocado en een gepocheerd eitje. Het is een lekker, fris en vullend broodje. Ideaal voor ontbijt of lunch. Wij hebben in dit recept alleen de basis gezet, maar je kan natuurlijk altijd zelf lekkere ingrediënten toevoegen!

  1. Breng het water met de azijn aan de kook. Breek het ei in een kommetje. Als het water kookt zet je het vuur uit en roer met een lepel rondom in de pan, zodat er een draaikolk ontstaat.
  2. Laat het eitje rustig uit het kommetje glijden midden in de draaikolk. Blijf doordraaien maar zorg ervoor dat je het ei niet aanraakt. Laat het ei 3 tot 4 minuten al draaiend koken.
  3. Verwijder de schil en pit van de avocado zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt. Prak de avocado in grove stukken en breng het op smaak met peper en zout.
  4. Toast ondertussen een sneetje brood, zodat alles tegelijkertijd klaar is.
  5. Schep met een schuimspaan voorzichtig het eitje uit de pan, en laat de spaan even goed uitlekken.
  6. Als het brood getoast is besmeer je die met de avocado. Leg het gepocheerde eitje erop. Breng het eitje eventueel nog op smaak met peper en zout. Eetsmakelijk!

Tip: als variatie kun je plakjes tomaat en/of spek toevoegen aan het gerecht.

2. Eggs benedict met gerookte zalm & bieslook

Dit lekkere en bijzondere Amerikaanse gerecht is zowel geschikt voor ontbijt, brunch als lunch. Eggs benedict met gerookte zalm & bieslook is een van de vele mogelijk combinaties. Er zijn veel speculaties over wie het gerecht heeft bedacht en in welk restaurant het voor het eerst is geserveerd maar daar hebben wij helaas geen antwoord op. We weten wel dat het erg lekker is!

Ingrediëntenlijst

voor één persoon

  • Een kleine avocado
  • 4 eetlepes (naturel) azijn
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 1 sneetje brood
  • Peper en zout
  • Citroensap
  1. Breng het water met de azijn aan de kook. Breek het ei in een kommetje. Als het water kookt zet je het vuur uit en roer met een lepel rondom in de pan, zodat er een draaikolk ontstaat.
  2. Laat het eitje rustig uit het kommetje glijden midden in de draaikolk. Blijf doordraaien maar zorg ervoor dat je het ei niet aanraakt. Laat het ei 3 tot 4 minuten al draaiend koken.
  3. Verwijder de schil en pit van de avocado zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt. Prak de avocado in grove stukken en breng het op smaak met peper en zout.
  4. Toast ondertussen een sneetje brood, zodat alles tegelijkertijd klaar is.
  5. Schep met een schuimspaan voorzichtig het eitje uit de pan, en laat de spaan even goed uitlekken.
  6. Als het brood getoast is besmeer je die met de avocado. Leg het gepocheerde eitje erop. Breng het eitje eventueel nog op smaak met peper en zout. Eetsmakelijk!

Tip: als variatie kun je plakjes tomaat en/of spek toevoegen aan het gerecht.

Ei-wrap

De ei wrap is gemakkelijk te maken en valt waarschijnlijk bij elke ei liefhebber in de smaak! Dit gerecht heeft een leuke variatie doordat je de eieren op twee verschillende manieren gebruikt. In dit recept wordt het ei gepocheerd, maar een gebakken eitje is net zo lekker!

Ingrediëntenlijst

voor één persoon

  • 3 eieren
  • 1 avocado
  • scheutje melk
  • handje rucola
  • zwarte olijven
  • peper en zout
  1. Voor de wrap breek je twee eieren boven een kom. Voeg hier een scheutje melk en een wat peper aan toe. Kluts dit met een vork of garde tot alles gemengd is.
  2. Verhit de koekenpan op een midden hoog vuur en laat wat boter in de pan smelten.
  3. Schenk het losgeklopte ei in de pan en draai hem om als de bovenkant niet meer vloeibaar is. Als de omelet klaar is haal je hem uit de pan.
  4. Breng ondertussen het water met azijn aan de kook voor het gepocheerde ei. Breek het ei in een kommetje (dooier moet heel blijven). Als het water kookt zet je het vuur uit en roer met een lepel rondom in de pan, zodat er een draaikolk ontstaat. Laat het eitje uit het kommetje midden in de draaikolk glijden. Blijf doordraaien maar zorg ervoor dat je het ei niet aanraakt. Laat dit 3 tot 4 minuten koken.
  5. Bedek de omelet met plakjes avocado, rucola en zwarte olijven. Als het gepocheerde eitje klaar is laat je hem even goed uitlekken en leg je hem erbij. Strooi er nog wat zout en peper overheen voordat je hem opeet of serveert.  

Kippen houden; verse eieren uit eigen tuin

Recepten met gepocheerde ei maak je het beste met kakelverse eieren. Dan is het ei nog lekker stevig en blijft het goed bij elkaar zodra je hem in de draaikolk laat glijden. Alleen zijn de eieren in de supermarkt niet altijd super vers. Gelukkig is kippen houden niet moeilijk en een kippenhok inrichten ook niet. Heb je zelf nog geen kippen en ben je erover aan het nadenken? Lees dan de bovenstaande artikelen met advies over hoe je het beste kunt beginnen. Veel plezier & eetsmakelijk.